Forsigtig fremgang på Wall Street

De amerikanske investorer tøver med at erklære finanskrisen for overstået. De asiatiske børser fortsætter fremgangen tirsdag morgen.

Investorerne tog sig et pusterum mandag, oven på fredagens overraskende diskkontorentenedsættelse fra den amerikanske centralbank. Indeksene lukkede marginalt højere, efter at have bevæget sig delvist i positivt og negativt terræn henover dagen.

Nyhedsstrømmen var begrænset mandag, så investorerne forholdte sig blot til den øgede tro på, at den amerikanske centralbank vil afhjælpe problemerne på kreditmarkedet og understøtte den økonomiske vækst. S&P 500 lukkede uændret i 1446, mens Dow Jones Industrial lukkede 0,3 pct. højere i 13.121. Teknologi-indekset Nasdaq Composite lukkede 0,1 pct. højere i 2508.

- Investorerne er lettede over, at den amerikanske centralbank nu er blevet et aktivt element i den igangværende kreditkrise, udtalte aktiehandler hos Reserve Funds, Bruce Bent, til Bloomberg News.

Den næststørste byggekæde, efter Home Depot, Lowe's var mandag regnskabsaktuel for andet kvartal og tallene kom ind bedre end analytikernes forventninger. Såvel omsætningen som indtjeningen var bedre end ventet. Til trods for det svage amerikanske boligmarked, så vil selskabet åbne 40 nye butikker i det igangværende kvartal. Aktien lukkede 6,1 pct. højere i 28,5 dollar.

Togselskabet Union Pacific steg 5,5 pct. til 111,7 dollar, efter at UBS talte rosenrødt om selskabet. Investeringsbanken vurderer, at denne sektor er den mindst afhængige af den amerikanske økonomi, og analytikerne vurderede samtidigt, at specielt kontrakter med shippingfirmaer, som står for 32 pct. af den samlede indtjening, kan få et løft i prisen.

Aluminiumsproducenten Alcoa blev også vurderet som et selskab, som ikke er specielt knyttet op omkring den økonomiske udvikling. Aktien havde den bedste dag blandt Dow Jones indekset medlemmer og lukkede pæne 3,1 pct. højere i 34,3 dollar.

Flere industritunge selskaber havde en pæn dag uden selskabsspecifikke nyheder. Industrikonglomeratet Honeywell, som bl.a. producerer rumfarts- og flyudstyr, lukkede 2,5 pct. højere, mens Caterpillar, som er producent af større entreprenørmaskiner, lukkede 1,9 pct. højere i 74,1 dollar.

Den canadiske computerkoncern Research In Motion, fra Nasdaq 100 indekset, stod for den største stigning blandt teknologiaktierne med 7 pct. til 236 dollar. Den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs hævede indtjeningsestimaterne for selskabets BlackBerry, som er en håndholdt computer med fokus på e-mail. Banken mener også, at den nuværende aktiekurs ikke afspejler vækstpotentialet for selskabet.

Den hårdt plagede realkreditgigant Countrywide Fincancial Corp. fortsatte mandag nedturen, idet investeringsbanken KBW sænkede sin anbefaling til undervægt, fordi kreditkrisen har spredt sig til selskabets øvrige bankkreditter. Aktien lukkede 7,6 pct. lavere i 19,8 dollar.

Det brede japanske Nikkei 225 indeks lå tirsdag morgen kort inden lukketid 1,6 pct. højere i 15.982.

RB-Børsen