Forrygende start på børsåret på Wall Street

Set over hele den nytårs-afkortede handelsuge, sluttede aktierne med så solide kursstigninger, at man skal helt tilbage til december 2011 for at finde en tilsvarende positiv udvikling i en enkelt uge. De amerikanske aktiemarkeder har dermed fået den bedste start på året i fire år.

Foto: BRENDAN MCDERMID

Dow Jones Industrial Average steg fredag 0,3 pct., det bredere S&P 500 sluttede med et plus på 0,5 pct., mens det teknologitunge Nasdaq-indeks måtte nøjes med en marginal stigning på under 0,1 pct.

Set over hele ugen var der dog tale om massive kursstigninger på tværs af markederne. Dow Jones lukkede ugen med en stigning på 3,8 pct., mens S&P 500 sluttede med et plus på 4,6 pct. Topscorer blandt de store indeks var Nasdaq-aktierne, der gik på weekend efter en stigning på hele 4,8 pct. i ugens løb.

Mandag morgen ligger futures på de amerikanske aktieindeks med små fald i den asiatiske handel. Dow Jones og S&P falder begge med 0,1 pct., mens Nasdaq-futuren ligger med et marginalt fald.

Den solide start på året skyldes primært afværgelsen af den finansielle afgrund, som de amerikanske politikere under helt usædvanlige forhold indgik et kompromis om i nytårsdagene. Udsigten til at amerikanske økonomi skulle ryge ud over afgrundens kant, prægede aktieinvestorerne i ugerne op til årsafslutningen, og usikkerheden om udfaldet af de politiske forhandlinger var stor til det sidste.

- Markedernes reaktion er forståelig. Enhver investor, som var bekymret over den finanspolitiske afgrund, havde solgt, hvad der skulle sælges. Så markedet var "nulstillet", da vi nåede til de sidste dage i december, siger investeringsstrateg Bruce Bittles fra RW Baird & Co. i Milwaukee til Bloomberg News.

Efter onsdagens store kurshop i forlængelse af det politiske kompromis i Washington, gav torsdagen en lille negativ reaktion i kølvandet af såvel gevinsthjemtagning som et referatet fra det seneste rentemøde i centralbanken - Federal Reserve - som viste, at flere medlemmer af den pengepolitiske komite øjner en afslutning på de ekstraordinære lempelser allerede i år, frem for den officielle holdning som lyder på lempelser frem til i alt fald 2015.

Fredag var der lagt op til endnu et kurshop på Wall Street, men stigningerne blev begrænset af en blandet arbejdsmarkedsrapport for december. Jobskabelsen uden for landbruget viste en stigning på 155.000 personer, hvilket var en anelse bedre end ventet, da der blandt økonomerne var forudset en stigning på 152.000 personer ifølge et estimat indsamlet af Bloomberg. Til gengæld steg arbejdsløsheden til 7,8 pct. fra 7,7 pct., hvor der blandt økonomerne var en forventning om en uændret arbejdsløshed.

- Kurstigningerne er begrænsede, da der kun er tale om en beskeden job-vækst. Det er egentlig ikke noget som ændrer på de fundamentale forhold for så vidt angår stærkere økonomisk vækst, siger markedsøkonom Peter Cardillo fra Rockwell Global Capital til CNN.

Fra den selskabs-specifikke front var der pæne plusser til finanssektoren. Citigroup steg 2,5 pct. fredag, og Bank of America fulgte op med en stigning på 1,3 pct. Analytikere har peget på, at en opsplitning af bankerne vil afsløre skjulte værdier i selskaberne. Aktiekurserne vurderes at kunne fordobles, hvis risiko- og kapitalomkostninger bliver reduceret, modsat tidligere tiders bestræbelser på at øge afkastet ved at påtage sig større risiko.

Bilfabrikanterne var også i vælten efter bedre salgstal i december end ventet. Ford steg 0,8 pct., og GM lukkede 0,1 pct. højere.

Novo Nordisk lukkede med et pænt plus på Wall Street. Den amerikanske konkurrent på diabetesmarkedet Eli Lilly løftede fredag sløret for selskabets forventninger, og prognosen overgik såvel det ventede niveau for 2012 og det, som analytikerne havde estimeret for i år. Det smittede positivt af på Novo Nordisk, hvis ADR'er steg 0,6 pct til 166,38 dollar. Med en dollarkurs mandag morgen på 5,7125 kr. svarer det til en slutkurs på 950,45. Aktien lukkede i 950,50 kr. i København fredag.