Forrygende aktiestart i 2023 – tabere er blevet til vindere

Det danske eliteindeks er kommet stærkt fra land på årets første handelsdag. Men man skal ikke lade sig snyde – 2023 står stadig til at blive et udfordrende aktieår.

Der var masser af festfyrværkeri over det danske aktiemarked på årets første handelsdag. Kun en enkelt aktie – Vestas – endte i rødt med et fald på 0,2 procent. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rasmus B. S. Hansen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Så er der endelig lidt gode nyheder til hårdt prøvede investorer.

2023 er nemlig skudt i gang med højt humør, og dermed er stemningen – i hvert fald på årets første handelsdag – vendt i forhold til det elendige 2022 aktieår. Det danske aktieindeks er mandag lukket 1,8 procent højere i en kurs på 1.731, ført an af nogle af de aktier, der klarede sig dårligst sidste år.

GN Store Nord er steget syv procent, Ambu er lukket med en gevinst på 4,8 procent, mens Rockwool er oppe med 3,9 procent. De tre virksomheder endte 2022 med tab på henholdsvis 61 procent, 49 procent og 42 procent.

»Året starter med brask og bram. Der er stærkt kurscomeback til udbombede aktier, som formentlig var påvirket af at året sluttede med skattesalg af aktier, som havde udviklet sig meget negativt,« siger Per Hansen, investeringsøkonom hos Nordnet.

»2023 bliver formentlig et yoyo-år, hvor håb om lavere inflation og renter og positivt overraskende vækst veksler med frygten for, at inflationen viser sig mere vedvarende og standhaftig. Samtidig kommer vi til at se, at økonomierne underafkøler uden, at centralbankerne kan være den beroligende sidste skanse,« tilføjer han.

Det er ikke kun i Danmark, at det nye år er startet med flotte kursstigninger. I Tyskland er DAX-indekset steget 1,1 procent, det franske CAC-40 hoppede 1,9 procent og det paneuropæiske Stoxx Europe 600 indeks er lukket 0,9 procent højere. De amerikanske børser er lukket mandag, fordi første januar – der også er en helligdag i USA – i år faldt på en søndag.

Udsigt til turbulent aktieår

Men selvom 2023 er kommet godt fra land, betyder det ikke nødvendigvis, at vi går et stærkt aktieår i møde. Faktisk er de fleste analytikere enige om, at årets første måneder bliver turbulente og formentligt kan byde på et fornyet aktieudsalg, før der kommer ro på senere på året.

Det har blandt andet fået Sydbank til at  fastholde et »rødt afkastbarometer« på globale aktier, som er et udtryk for udsigten til et sløjt aktiemarked. Det skyldes især, at der er risiko for, at de store økonomier lander i en recession, som vil presse virksomhedernes overskud, forklarer Jacob Pedersen, aktieanalysechef hos Sydbank.

»2023 ligner et år, hvor aktierne fra start kan få det svært, mens recessionens negative indtjeningseffekt udspiller sig,« skriver han i en kommentar mandag.

»Vi frygter, at de forestående årsregnskaber i januar-februar bliver en realitetstest, der kan presse de aktuelle markedsforventninger til indtjeningsvæksten i 2023 på 2,6 procent ned mod et mere realistisk niveau henset til den økonomiske virkelighed,« siger han og tilføjer:

»Begge dele kan sætte aktiekurserne under pres i 2023, hvor vi generelt forventer, at inflations- og rentespøgelset ikke forsvinder som tema på aktiemarkedet, men at det bliver suppleret med og overskygget af recessionstemaet.«