Formuepleje: Centralbank holder krudtet tørt

Den amerikanske centralbank kommer ikke til at forstyrre finansmarkederne med en renteforhøjelse, når banken onsdag aften melder ud efter sit to dage lange møde. Det vurderer investeringsstrateg i Formuepleje Henrik Franck.

Den amerikanske centralbank kommer ikke til at forstyrre finansmarkederne med en renteforhøjelse, når banken onsdag aften melder ud efter sit to dage lange møde. Arkivfoto: New York Stock Exchange. Fold sammen
Læs mere
Foto: Drew Angerer
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- I Formuepleje tror vi ikke på, at der kommer en renteforhøjelse allerede på onsdag. Det er ikke noget voldsomt lønpres i den amerikanske økonomi, og inflationen er stadig en del under Federal Reserves målsætning på 2 pct. Vi vurderer derfor, at det er usandsynligt, at Fed vil risikere at skabe uro på de finansielle markeder ved hæve renten umiddelbart før et præsidentvalg, siger investeringsstrateg i Formuepleje Henrik Franck ifølge et notat.

Han er dermed på linje med konsensus. Ifølge Bloomberg News indregner finansmarkedet cirka 20 pct. sandsynlighed for en renteforhøjelse onsdag, og forventningerne er aftaget lidt i den forgangne uge, hvor især amerikanske detailsalgstal har skuffet økonomerne.

Den amerikanske centralbank har da også ved flere lejligheder understreget, at renteforhøjelserne afhænger af, om nøgletallene viser, at økonomien er robust nok til at kunne håndtere højere renter.

Med andre ord kan en renteforhøjelse ses som en konsekvens af, at det går bedre for økonomien, hvilket altså umiddelbart bør være godt nyt for investorerne.

Dog reagerer aktiemarkedet ofte negativt, når pengepolitikken strammes, hvilket ifølge Henrik Franck hænger sammen med, at nogle investorer er bekymrede for, om økonomien kan håndtere højere renter uden at gå ned i gear.

- Fed har tidligere indikeret, at der var adskillige renteforhøjelser i sigte allerede i 2016. Det kommer indlysende ikke til at ske, men nogle investorer er bekymrede for, at når først renteforhøjelserne kommer, så kommer de for hurtigt, og man risikerer at slå opsvinget ned, siger Henrik Franck.

Han ser dog ikke grund til at være så bekymret.

- Hverken Fed, ECB, den japanske centralbank eller nogle af de andre centralbanker kommer til at hæve renterne for hurtigt, vurderer investeringsstrategen.

Bankerne er til gengæld åbent begyndt at diskutere, at den lempelige pengepolitik har mistet sin effekt, og at lempelser af finanspolitikken og reformer i højere grad må tage over for at give økonomien ekstra rygstød.