Formueekspertens 10 bud på 2009

Investeringschef kigger i krystalkuglen. Det bliver svært, men der er muligheder.

Foto: Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen. Hold øjne og ører åbne, så er der gode investeringsmuligheder i 2009, forudser Formueplejes investeringschef.
Læs mere
Fold sammen

"Det er svært at spå, især om fremtiden."
Citatet tilskrives ofte multikunstneren Robert Storm Petersen, men måske faldt de bevingede ord i virkeligheden under en debat i det danske parlament under indtryk af de særdeles vanskelige økonomiske udsigter i 1930erne.
Hvis det er tilfældet, så virker ordene som en passende indledning til spådommen fra investeringsselskabet Formuepleje om, hvordan det skal gå investorerne og markederne i det Herrens år 2009.
Investeringschef Søren Astrup kaster sig i det seneste nummer af Formueplejes magasin til investorerne ud i et forsøg på at forudsige, hvordan det vil gå på ti udvalgte områder. Det kan på forhånd se særdeles vanskeligt ud at manøvrere på de usikre finansmarkeder, men Søren Astrup mener bestemt, at der er lyspunkter.
Læs om de ti bud på 2009 på de følgende sider:

Langvarig recession:
Investeringschef Søren Astrup forudser, at der bliver tale om den længste recession siden den store krise fra 1929 og frem til omkring 1933 - bortset fra perioden under Anden Verdenskrig.
I forbindelse med kriserne i 1973-1975 og 1980-1982 varede selve perioden med negativ vækst 16 måneder, og eftersom recessionen officielt begyndte i USA i første kvartal 2008, så skal der komme vækst allerede i første kvartal i år, hvis ikke denne krise skal blive længere. Det tror Formueplejes investeringschef ikke på.

"Japanske tilstande"?
Når alle venter på alle, falder priserne, og det får flere til at vente lidt endnu - og priserne til at falde endnu mere. Denne negative spiral kan føre til deflation, altså generelt faldende priser, der får økonomien til at "køre baglæns".
Det var denne tilstand, der holdt japansk økonomi i et jerngreb i en årrække.
Men det scenario tror Søren Astrup fra Formuepleje dog ikke på. De lave renter, finanspakker og finanspolitiske lempelser skal nok holde økonomien oven vande, spår Søren Astrup.

Stigende renter - i hvert fald i USA
Med en rente på 0,25 procent i USA er det et temmeligt sikkert gæt, at der kun kan være tale om, at renten stiger og ikke falder mere!
En stigning forudsætter dog, at bankerne begynder at lade den lave rente komme forbrugere og virksomheder til gode, så der kommer gang i økonomien igen, mener investeringschef Søren Astrup.
Så vil Fed til gengæld nok være hurtigere til at hæve renten, så kan ikke som i den forrige konjunktur-cyklus lader renten være ultralav alt for længe.
I Europa er billedet et andet, mener Formuepleje. ECB vil sandsynligvis sænke renten fra de nuværende 2,5 procent.

Dansk ja til euroen?
Her er vi inde på den politiske banehalvdel, og den er ofte mere uforudsigelig end selv aktiemarkedet - men Søren Astrup vover det ene øje og tror på, at danskerne allerede i 2009 siger ja tak til euroen.
Formueplejes investeringschef anser det dog for at være en forsudsætning, at rentespændet mellem Danmark og Eurozonen forinden er indsnævret og stabiliseret.

Realkredit bliver et hit
"I enhver danskers portefølje bør der i 2009 ligge en meget stor del danske realkreditobligationer," skriver Formueplejes investeringschef.
Risikoen ved obligationer fra emergin markets eller erhvervsobligationer er simpelthen for stor, mener Søren Astrup, som opstiller to mulige scenarier:
Hvis renten i Danmark fortsætter på det lidt højere niveau end i Euroland, får investorerne et vedvarende højt afkast.
Hvis renten i Danmark derimod sættes ned og spændet til eurorenten indsnævres, så vil obligationsejerne få en gevinst på fem til syv kurspoint, vurderer Søren Astrup.

Store afkast på aktier
"Aktier er billige," har det lydt fra mange sider, efter alverdens aktiemarkeder på det nærmeste brød sammen i løbet af 2008. Men hvis ingen gider købe, så hjælper det ikke en døjt at råbe op om fordelagtige aktiekurser lige nu.
Udsigten til en rekordlav indtjening ude i virksomhederne gør ikke appetitten på aktier større.
Men Søren AStrup tror alligevel på, at aktier får et tocifret afkast i 2009. Så snart der kommer en stabilisering af konjunkturerne i økonomien, så vil de mange kontanter, som lige nu er parkeret på "sidelinjen", igen blive kastet ind i aktive investeringer, herunder aktier - forudser Formueplejes investeringschef.

De gældfri bliver vindere
Virksomheder med en lav gearing er mindre afhængige af den finansielle sektor, og det skal man tænke på, når man placerer nogle af sparepengene i aktier, skriver investeringschef Søren Astrup.
Han peger på, at mange virksomheder har ført en "disciplineret" kurs under de seneste års optur, så de i dag har et større råderum på egen hånd.
Formuepleje nævner FLSchmidt, Novo Nordisk og Vestas som eksempler på store danske selskaber, som har en fornuftig gearing.

Dollaren bliver stærkere
Seddelpressen kører på det nærmeste i døgndrift, og renten er stort sel nul. Alligevel tror Formueplejes investeringschef på, at dollaren kommer styrket ud af 2009.
Det skyldes troen på, at USAs økonomi vil rejse sig en anelse tidligere end i Europa, og derfor vil renten også begynde at stige først på den anden side af Atlanten.

Olieprisen vil stige
Udsvingene i olieprisen har været ekstreme i 2008. Fra omkring 100 dollar ved årsskiftet til 147 dollar i sommer og tilbage til et niveau på omkring 40 dollar, da finanskrisen for alvor fik tag i verdens økonomi.
Søren Astrup fra Formuepleje chokerer ikke nogen ved at forudsige, at olieprisen vil sige gennem 2009 - efterhånden som økonomien kommer i gear igen - for den holdning deler han med mange analytikere. Om de så får ret, er en anden sag. Udsvingene i 2008 kom bag på de fleste.

Uroen aftager
Søren Astrups tiende bud er en gentagelse af spådommen i 2008 - og dengang tog han grueligt fejl!
Selv om man aldrig skal sige aldrig, så tror Søren Astrup ikke på, at de mange hjælpepakker og den lave rente vil gå ubemærket hen over markederne.
Når Formueplejes investeringschef i år gentager budskabet om, at uroen på finansmarkederne vil lægge sig, så skyldes det, som han skriver, at det simpelthen ikke kan blive værre end i 2008. Året vil gå over i verdenshistorien som et af de mest udfordrende nogensinde.

Laes mere