Fondsbørsens børsplaner for de mindre selskaber er floppet

På trods af en dyr og stort anlagt charmekampagne bliver minde og mellemstore virksomheder ikke børsnoteret i København. Som salt i såret søger de til de øvrige nordiske børser.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Københavns Fondsbørs’ stort anlagte strategi om at tiltrække mindre og mellemstore virksomheder er slået fejl. I skarp kontrast går det langt bedre med børsnoteringerne i andre europæiske lande, og for at føje spot til skade så går danske virksomheder til udlandet, når de vil børsnoteres. Den danske fondsbørs mener, at andre har skylden.

En opgørelse over børsnoteringer, som konsulenthuset PwC har udarbejdet, viser, at der overordnet bliver børsnoteret stadig flere små og mellestore europæiske virksomheder, såkaldte SMVer. I vores nærmeste nabolande har børserne i Oslo og Stockholm samlet set rejst 11 milliarder kroner gennem børsnoteringer af små og mellemstore virksomheder siden 2012. Og i København er der ikke hentet en eneste krone til SMVer i samme periode.

»Vi ser desværre eksempler på, at danske SMVer har valgt at lade sig børsnotere i andre lande end Danmark. Der ligger derfor klart en opgave med at få det gjort mere attraktivt for SMVer at lade sig børsnotere i Danmark,« vurderer Jens Otto Damgaard, der er partner i PwC og ekspert i børsnoteringer.

Store ambitioner

Der manglede ellers ikke ambitioner, da Københavns Fondsbørs sidste år nedsatte en stor arbejdsgruppe. Den kom med flere tiltag og anbefalinger, der skal sikre, at de danske virksomheder ikke vælger andre børser i Norden eller USA. Men indtil videre har det altså ikke været en succes.

»Så længe rammerne for aktieinvesteringer i SMV-segmentet ikke er bedre, er vi som kommerciel virksomhed nødt til at hjælpe vores kunder hen, hvor investorinteressen er størst. Og det er den ikke i Danmark for small cap-segmentet,« siger Carsten Borring, noteringschef hos Nasdaq i København.

Han mener, at politikerne bør være med til at skabe et bedre klima for aktieinvesteringer i Danmark.

»Dansk erhvervsliv savner helt generelt et politisk fokus på den gavnlige effekt, aktieinvesteringer kan have på jobskabelse hos mindre selskaber. I Sverige, hvor vi også driver fondsbørs, ser vi, at børsnoterede SMVer skaber 20 gange flere arbejdspladser end ikke-børsnoterede selskaber,« siger Carsten Borring.

Han frikender til en vis grad den danske børs for de få noteringer herhjemme. Han mener, at Nasdaq i København har gennemført flere af de tiltag, som arbejdsgruppen anbefalede i fjor. Fondsbørsen har blandt andet arbejdet på at gøre godkendelsesprocessen nemmere og slækket på kravene til blandt andet omfanget af børsprospekterne. Samtidig er der arbejdet på at skabe bedre forhold og bedre likviditet i de mindre aktier.

»Vi har selv gennemført en lang række af de forslag, men det er et langt sejt træk. For som infrastruktur er vi afhængige af banker, rådgivere og investorer samt de rammer for investeringer, der eksisterer. Den bold, håber vi, bliver grebet, og at Christiansborg gør noget ved, at danske privatinvestorer skal aflevere 42 procent af deres afkast til skat,« siger Carsten Borring.

Ni ud af ti virksomheder er SMVer

Ifølge PwCs vurdering er knap 90 procent af de danske virksomheder mindre og mellemstore, og der sættes jævnligt fokus på dem både politisk og makroøkonomisk.

»De danske SMVer spiller en central rolle i forhold til at skabe den vækst, som alle efterlyser, og de skaber mange arbejdspladser. Med en børsnotering har virksomheden mulighed for at rejse kapital, der kan hjælpe virksomheden til at vokse,« forklarer Jens Otto Damgaard.

Fondsbørsen i London er den helt store vinder i kapløbet om at tiltrække de mindre virksomheder i den undersøgte periode. Her har cirka en tredjedel af selskaberne valgt at gå på børsen, hvor de har hentet i alt 76 milliarder danske kroner.

»Danmark er slet ikke med på listen over børsintroduktioner, da de fem børsintroduktioner af danske SMVer, der har været siden 2012, er foregået i andre lande end Danmark,« påpeger Jens Otto Damgaard.

Retfærdigvis skal det med i billedet, at det engelske børsmarked er langt større end de danske. Men i vores naboland Sverige er der i perioden gennemført 18 børsintroduktioner til en værdi af to milliarder kroner, mens der i Norge er sket 25 børsintroduktioner til ni milliarder kroner.

»Det er en uheldig udvikling, da det kan være med til at hæmme de danske SMVers adgang til kapital og dermed mulighed for at skabe vækst og arbejdspladser,« mener Jens Otto Damgaard.

Mens det er svært at få de mindre selskaber noteret i København går der bedre med større virksomheder. Over de senere år er virksomheder som Pandora, Chr Hansen, Matas, ISS og NNIT noteret. Det tegner til, at blandt andre Icopal og DONG kan blive noteret i løbet af 2016.