Fondsbørsen sætter fokus på små og mellemstore

Fondsbørsen sætter yderligere fokus på små og mellemstore - Small og Mid Cap - virksomheder og deres mulighed for at hente kapital på børsen.

Fondsbørsen sætter yderligere fokus på små og mellemstore - Small og Mid Cap - virksomheder og deres mulighed for at hente kapital på børsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als

Det forklarede børschefen for Nasdaq OMX København, Bjørn Sibbern, på et møde - Børsforum - i København onsdag aften.

Det problem, der konkret skal adresseres, er, at der er for lidt omsætning og likviditet i de mindre selskabers aktier, og dermed har selskaberne ikke i samme grad som de store adgang til et effektivt marked, hvor de kan hente kapital.

- Som markedsplads i Danmark har vi en forpligtelse til at gøre noget mere for fødekæden, men alle skal tippe ind, lyder ønsket fra Bjørn Sibbern, der uddyber:

- Det skal gøres lidt lettere og lidt bedre for small og Mid Cap-selskaberne.

Møderækken, der blev skudt i gang onsdag, er tredje trin i forsøget på at øge interessen for de mindre selskaber og give dem vækstmuligheder.

De første to trin var First North Bond Market og den såkaldte Midtdagsauktion, der begynder i næste måned.

Tilfreds børschef

Bjørn Sibbern er ganske tilfreds med den udvikling, som den danske børs har gennemlevet de senere år i henseende til de største selskaber.

- Vi har overhalet børserne i Oslo og Helsinki omsætningsmæssigt og vi er velfungerende på de store selskaber - Large Cap, vurderer han. Men nu skal fokus på mindre og mellemstore selskaber øges og fortsætte. Det skal med børschefens ord gøres "lettere og mere attraktivt at være børsnoteret".

Den udvikling, der har været i Mid og Small Cap-segmenterne på børsens omsætning, skal fortsætte og udbygges.

- Omsætningen i de to segmenter er steget over 150 pct. i de seneste 12 måneder, viser en opgørelse fra Fondsbørsen.

- Vi har allerede gennemført en række tiltag for at øge fokus på Small og Mid Cap-segmenterne, sagde han og pegede her på First North obligationsbørsen, som han vurderede som succesfuld, og den kommende såkaldte midtdagsauktion over mellemstore og mindre selskabers papirer. Og onsdagens såkaldte Børsforum-møde var endnu et tiltag, der følges op af andre møder for at komme frem til en løsning for at hjælpe mindre og mellemstore selskaber i fokus.

Flere ideer på bordet

Der blev på Børsforum barslet med flere ideer. Fælles for flere indlæg var ønsket om lavere og enklere skat på aktier, som flere deltagere mente ville hjælpe.

- Vi vil arbejde med dem alle sammen og se, hvad vi som en stakeholder kan gøre sammen med de andre, siger Bjørn Sibbern til Ritzau Finans.

En af de ting, der kan arbejdes med, er skatteproblematikken.

Skattesatsen i Danmark er 42 pct. af aktiegevinster, mens den i OECD som gennemsnit er 16 pct. og i vores naboland Sverige på 30 pct.

- Den kan forenkles, muligheden for skattefrihed ved investering i vækstselskaber og muligheden for at privates midler kan komme ud og arbejde fra rentefattige indlånskonti, er muligheder, vurderer direktøren.

Der blev på onsdagsmødet blandt andet peget på den enkle metode, som svenskerne anvender med skat, der beregnes en gang om året af bankerne på en aktiekonto i stil med pensionsafkastbeskatning (PAL-skat) af danske pensioner.

Der blev ikke afgivet politiske løfter hverken fra minister eller departementschef.

Andre stakeholders bør også komme på banen.

- Kan rådgiverne fx. ikke se på de store og omfangsrige prospekter, der bliver udarbejdet. Er det nødvendigt, spørger direktøren.

Pensionskasserne vil Fondsbørsen også gerne have som større bidragydere i form af mere fokus på små og mellemstore selskaber.

Enkel analysedækning er en anden mulighed.

- Her tænker jeg ikke, at vi som børs skal direkte med, og jeg tænker ikke på forkromede store analyser, men på enkle, simple og overskuelige en-siders analyser måske med regnskabstal, nøgletal og lignende.

First North bondmarket

First North Bond Market, der har til formål at sikre selskaber i segmentet kapital, har skaffet mere en 4 mia. kr. i kapital var første trin.

Det største beløb er hentet af DLG, der hentede 1 mia. kr., EG, der hentede 900 mio. kr. og Haldor Topsøe, der har hentet to gange 500 mio. kr. Endvidere har DSB, Sparekassen Himmerland og Danish Crown hentet kapital

Det tiltag blev rost meget på onsdagens møde af departementschef i Erhvervs- og Vækstministeriet Michael Dithmer.

Middagsauktion

Andet trin var en midt dag auktionen over aktier i Small og Mid Cap-segmentet, der skydes i gang i næste måned, men det formål at øge fokus og dermed omsætning i segmentet. De auktioner, der holdes hver morgen inden åbningen og hver eftermiddag lige inden lukningen for at give markedet aktuelle åbne- og lukkekurser, er en succes.

- En sidegevinst ved auktionerne er, at de virker samlende på likviditeten. Siden 2007 er auktionernes andel af den samlede, daglige handelsomsætning tredoblet fra 3,8 procent i januar 2007 til 12,2 procent i oktober 2013, forklarede OMX onsdag i en meddelelse.

Bjørn Sibbern vurderer, at ved at lancere en ny auktion midt på dagen kan man udnytte en ny markedstendens til fordel for prissætningen i små og mellemstore aktier på fondsbørsen.

- Den samlende effekt som auktionerne har i dag, vil vi gerne have kommer de mindst handlede aktier til gode, forklarede Bjørn Sibbern i onsdagens meddelelse.

Den daglige Intradag auktion holdes første gang 9. december fra 13.30 til 13.35 og derefter hver bankhandelsdag i handelskalenderen. Når auktionen starter, bliver der stoppet for den løbende handel i Mid Cap, Small Cap og First North-aktierne.

/ritzau/FINANS