Fondsbørsen i rødt trods europæisk fremgang

Generelt var der tale om et sommermarked med få nyheder og en afventende holdning. I hvert fald i Danmark.

Foto: Brian Bergmann.
Læs mere
Fold sammen
Det endte mandag med et C20-fald på 0,04 pct. til 279,72, mens de store europæiske indeks steg solidt mellem 1,6-2,5 pct.

- Det var de cykliske aktier, som kørte op efter regnskaber fra hollandske Philips og sydkoreanske Posco. Nu afventer vi tirsdagens udenlandske regnskaber. C20-indekset fulgte ikke den positive udenlandske stemning, hvilket skyldes sommerferiestemning, og at C20-indekset har klaret sig bedre end de udenlandske indeks den seneste periode, udtalte seniorrådgiver Nils Lundsby fra Nordea til RB-Børsen.

Nordea lukkede 1,3 pct. højere i kurs 40,3. Den finske forsikringskoncern Sampo har øget sin ejerandel i Nordea til 18,0 pct. ved udgangen af juni fra 16,8 pct. i slutningen af maj. Det skrev den svenske erhvervsavis Affärvärlden. Sampo er stadig "kun" næststørste aktionær i Nordea, da den svenske stat sidder på 19,8 pct. af Nordea-aktierne. Den borgerlige svenske regering har tidligere meddelt, at et frasalg af Nordea-aktieposten er ønskeligt.

Danske Bank lukkede 1,5 pct. lavere i kurs 85,3. Det amerikanske kreditvurderingsbureau Moody's fastholdt sit negative syn på den danske banksektor. Bureauet konstaterede, at kreditsituationen fortsat er negativt, hvilket afspejler en "sandsynlig forværring af fundamentale påvirkninger af kreditkvalitet på den mellemlange bane".

Containerrederiet A.P. Møller - Mærsk lukkede 1,0 pct. højere i kurs 29.200, og dermed følger rederiet de cykliske aktier. Containerrederikonkurrenten Orient Overseas Ltd. oplyste mandag, at omsætningen i andet kvartal faldt 43 pct. til 869,6 mio. dollar. NKT leverede største C20-fremgang med en stigning på 2,1 pct. til kurs 178,8.

SAS lukkede 1,4 pct. højere i kurs 2,25, efter at vicekoncernchef i SAS John Dueholm, har udtalt til nyhedsbrevet Take Off, at SAS ikke vil komme til at tabe på salget af sin andel i British Midland. John Dueholm venter, at salget af BMI-andelen vil blive gennemført i år.

Den faldende oliepris understøttede SAS-aktien, da det vil bevirke, at SAS' omkostninger til brændstof mindskes, efter at oliepriserne nu handles til mindre end 60 dollar pr. tønde. Den franske gigant Air France KLM venter, at brændstofomkostningerne falder 1,8 mia. dollar i år. Det udtalte koncernchef Pierre-Henri Courgeon til den franske avis Les Journal des Finances.

- De lavere oliepriser understøttede SAS-aktien, vurderede Nils Lundsby fra Nordea over for RB-Børsen.

H+H International, som er eksponeret mod det britiske byggemarked, lukkede uændret i kurs 306, efter at Danske Bank sænkede sin anbefaling af den danske porebetonelementproducent til "reducer". Storbanken ser mulighed for nedjusteringer i 2010, da risikoen for en nedgang i omsætningen fortsat er til stede.VVS-engross-forhandleren Sanistål faldt 1,7 pct. til kurs 88 efter en nedjustering.

Det skyldes fortsat markant dårlig konjunkturudvikling inden for industri og byggeri, og det rammer omsætningen.

- Det er derfor ikke muligt at realisere et bedre driftsresultat (EBITDA) for 2009 end det realiserede EBITDA for 2008, der udgjorde minus 69,7 mio. kr., skrev Sanistål, som tidligere havde ventet en forbedring af driften.

RB-Børsen