Fondsbørsen åbnet efter tekniske problemer: Jyske Bank i top efter fusionsplan

Ingrediensvirksomheden Chr. Hansen og en stribe banker løber med opmærksomheden onsdag, efter at handlen blev udskudt mere end fem timer på grund af tekniske problemer hos Nasdaq.

Foto: Jens Nørgaard Larsen

Indeksværdien for de danske eliteaktier i C25 er cirka ti minutters handel endnu ikke opgjort.


Kort inden den officielle handel skulle være gået i gang, annoncerede Nordjyske Bank og Ringkjøbing Landbobank, at de kan være på vej mod en sammenlægning, da de to bankers bestyrelser har indgået en aftale om en fusion.

Fusionen tænkes gennemført efter et bytteforhold, hvor aktionærerne i Nordjyske Bank får én ny aktie i Ringkjøbing Landbobank for hver to aktier i Nordjyske Bank samt 18 kr. kontant før skat


Bestyrelserne anbefaler samtidig sine aktionærer at stemme for fusionen. Aftalen følger, efter at Nordjyske Banks bestyrelsen har undersøgt alternativer til at blive overtaget af Jyske Bank, der for lidt over en måned siden lagde et købstilbud på banken.


Det er en forudsætning for fusionen, at der findes en løsning med Jyske Bank, som tidligere har lagt et købstilbud på Nordjyske Bank og i øjeblikket ejer knap 40 pct. af aktierne i Nordjyske Bank.

Hvis fusionen går igennem, vil Jyske Bank eje 11 pct. af Ringkjøbing Landbobank, og her har et konsortium anført af Nykredit tilbudt at købe aktierne. Prisen svarer til 188 kr. per Nordjyske Bank-aktie og er dermed tæt på de 190 kr., som Jyske Banks købstilbud lyder på.

Forinden har Nordjyske Bank også fremlagt regnskabet før tid. Det viste fremgang på både top- og bundlinjen og bød samtidig på en opjustering af forventningerne til basisindtægterne for hele 2018, mens prognosen for resultatet før skat blev nedjusteret.


Nordjyske-aktien starter med en stigning på 1,4 pct. til 187,50 kr. , Ringkjøbing Landbobank 1,1 pct. højere i 170,95 kr. og Jyske Bank 1,9 pct. højere til 360,80 kr.

CHR. HANSEN MED NYE MÅL


Onsdag holder Chr. Hansen kapitalmarkedsdag for analytikere, institutionelle investorer og journalister i London. Allerede tirsdag aften har ingredienskoncernen offentliggjort nye langsigtede mål.


Nu lyder målsætningen, at selskabet skal levere en overskudsgrad (EBIT-margin) på over 30 pct., hvor der førhen var et mål om at realisere en bedre overskudsgrad end i regnskabsåret 2014/15. Dengang lød overskudsgraden på 27,1 pct.

Herudover venter Chr. Hansen nu at levere en årlig vækst i sine pengestrømme på omkring 10 pct. Tidligere lød målsætningen, at pengestrømmene skulle vokse sammenlignet med i 2014/15, hvor der blev realiseret 151 mio. euro i frie pengestrømme.


For den organiske salgsvækst er målsætningen den samme, da Chr. Hansen fortsat sigter efter at levere en årlig organisk vækst på 8-10 pct.


Chr. Hansen stiger 1,2 pct. til 553,80 kr.

ANALYSENYT TIL NOVOZYMES


Enzymkoncernen Novozymes har været under lup hos ABG Sundal Collier, der har løftet anbefalingen til "hold" fra "sælg", mens også kursmålet er hævet til 315 kr. fra 275 kr. Alligevel falder aktien med 0,2 pct. til 295,95 kr.


Også Royal Unibrew har fået hævet kursmålet til 410 kr. fra 390 kr. af Deutsche Bank, som gentager anbefalingen "hold". Royal Unibrev ligger stort set uændret med en lille pil op.


Carlsberg har fået nyt fra en af sine nærmeste konkurrenter, da Heineken har offentliggjort resultater for første kvartal onsdag morgen. Det hollandske bryggeri havde i første kvartal en organisk salgsvækst på 4,3 pct., mens de adspurgte analytikere ifølge Bloomberg News havde sat næsen op efter en vækst på 4,8 pct.

Carlsberg falder 0,2 pct. til 688,40 kr.

ALK-PRISAFTALE I JAPAN


ALK-Abelló har leveret nyt fra morgenstunden, da selskabets partner i Japan, Torii Pharmaceutical, har banet vejen for en lancering af de to selskabers tabletvaccine mod japansk cedertræsallergi. Det er sket med indgåelsen af en prisaftale med de japanske myndigheder, der ligeledes har optaget pillen på listen over tilskudsberettigede lægemidler.


Alk stiger 1,9 pct. til 759 kr.


I løbet af eftermiddagen kommer der også lidt regnskabsnyt.


Softwareselskabet Cbrain leverer regnskab for første kvartal. Før dette venter softwareselskabet for 2018 en vækst i omsætningen på 15-17 pct.


Speas er ligeledes på banen med regnskab, dog for fjerde kvartal af det forskudte regnskabsår 2017/18. Selskabet venter for året et egenkapitalafkast på cirka 5 pct.