Fonde lænser TDC inden salg

I forbindelse med at fem internationale kapitalfonde vil sælge massivt ud af deres TDC-aktier, vil de lænse teleselskabet for op til ni milliarder kr. Det betyder, at TDC formentlig får en værdi nogenlunde på niveau med smykkeproducenten Pandora.

Fem kapitalfonde vil på en generalforsamling beslutte, at TDC skal købe egne aktier for op til ni milliarder kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann

Alt tyder på, at de fem kapitalfonde, som for snart fem år siden købte langt hovedparten af teleselskabet TDC, inden for den kommende måned vil sælge massivt ud af deres teleaktier.

Business erfarer, at der i finansmarkedet er udbredt forventning om, at der vil blive solgt aktier for et tocifret milliardbeløb i TDC omkring slutningen af november. Men aktierne vil formentlig i høj grad blive købt af TDC selv.

Teleselskabet får nemlig 3,3 milliarder schweizerfranc eller 17,9 milliarder kr. i kassen i forbindelse med salget af det schweiziske teleselskab Sunrise til kapitalfonden CVC. Og de penge bliver ikke kun brugt til at nedbringe gælden i TDC.

På en ekstraordinær generalforsamling 22. november vil kapitalfondene KKR, Blackstone, Permira, Apax og Providence nemlig beslutte, at TDC skal opkøbe egne aktier for op til ni milliarder kr. Dermed bliver det i høj grad TDC selv, som bliver køber af de TDC-aktier, som kapitalfondene vil af med.

47 mia. kr. trukket ud

De fem kapitalfonde tilbød at købe TDC i november 2005 til 382 kr. pr. aktie eller 76,50 kr. justeret for et efterfølgende aktiesplit. Det lykkedes dog kun for kapitalfondene at få fat på 87,9 pct. af aktierne, fordi pensionskassen ATP ikke ville sælge sine 5,5 pct. af TDC.

Kapitalfondene betalte i alt 66,6 milliarder kr. for TDC-aktierne, men med en aktiekurs i går på 51,50 kr. er markedsværdien på 51 milliar­der kr. og værdien af kapitalfondenes aktier i alt 44,8 milliarder kr.

Det betyder dog ikke, at kapitalfondene har gjort en dårlig forretning. I den mellemliggende periode har de nemlig trukket ikke mindre end 47 milliarder kr. ud i udbytter. Oven i det skal lægges de op til ni milliarder kr., som kapitalfondene nu vil hive ud af teleselskabet.

Set med kapitalfondenes øjne er det særdeles smart at få TDC til selv at købe en stor del af de aktier, de nu vil sælge. Dels betyder det, at der skal sælges færre aktier til andre professionelle og private investorer, dels vil de aktier, som TDC køber, med meget stor sandsynlighed efterfølgende blive annulleret. Det betyder, at aktiekapitalen bliver mindre, hvillket igen betyder, at en række nøgletal, der beregnes pr. aktie - udbytter med videre - bliver markant bedre, fordi beløbene skal fordeles på færre aktier.

En mindre regning

Selve salget af Sunrise giver blot TDC en regnskabsmæssig gevinst på ca. 750 mio. kr. efter skat i forhold til den bogførte værdi, men kontanterne vil i høj grad kunne barbere teleselskabets gæld ned, selv om der bliver brugt op til ni milliarder kr. på at købe aktier af kapitalfondene. TDC har i øjeblikket en nettogæld på ca. 32,8 milliarder kr. Den vil nu kunne reduceres til ca. 23,9 milliarder kr.

Sunrise-salget betyder dog også, at TDC bliver en mindre forretning. Af driftsresultatet på 6,7 milliarder kr. i første halvår stod Sunrise for 1,4 milliarder kr., og ifølge beregninger foretaget af Berlingske Business vil den samlede markedsværdi for TDC efter Sunrise-salg og tilbagekøb af aktier være på ca. 34 miliarder kr. - eller nogenlunde det samme som smykkeproducenten Pandora.

Ifølge TDCs koncernchef, Henrik Poulsen, forventer TDC frem til 2020 at investere 25 milliarder kroner i både mobil og fast infrastruktur. Han kaldte det før sommerferien for »et enormt stort beløb, der primært skal sikre TDCs fortsatte markedslederskab«.

TDC er Danmarks største teleselskab, som ejer det landsdækkende fastnet og desuden er den største mobil- og bredbåndsudbyder. De seneste år har TDC opkøbt en række mindre mobilselskaber samt elselskabet DONGs fibernet i Nord- og Østsjælland. Desuden ejer TDC kabel-TV-selskabet YouSee.

En lille fisk

TDC kommer med kvartalsregnskab i dag som det sidste af de tre store. Telia, som er tredjestørst i Danmark, havde sparet sig til et godt kvartalsregnskab, mens Telenor gik tilbage på alle fronter.

I international sammenhæng er TDC en dværg i forhold til Telia og Telenor, der rangerer blandt verdens allerstørste telekoncerner.