Fonde kaster mia. ind i hedt dansk opkøbsmarked

Flere kapitalfonde er ved at hente store milliardbeløb til at købe danske virksomheder for. Men pengene skal ud i markeder, hvor der er intens konkurrence om de gode virksomheder

Advokat Søren Johansen bestyrer en stor pengekasse og lægger vægt på, at han som privatperson engagerer sig i ting, han tror på. Derfor tiltræder han snart som bestyrelsesformand for en fond, der skal fremme menneskerettigheder. Foto: Erik Refner Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kapitalfonde står foran opkøb for milliarder af kroner i Danmark.

Men de kommende investeringer skal tænkes godt igennem, for der er intens konkurrence om de gode virksomheder, og det presser priserne op, lyder det fra flere sider. Historisk klarer kapitalfonde sig også dårligt, når de investerer, mens aktiemarkederne ligger højt.

Både svenske Altor og de to store danske fonde Polaris og Axcel er ved at hente betydelige milliardbeløb til at købe op for. Men pengene skal bruges med omtanke, for flere steder er der tegn på, at priserne på virksomheder bliver presset højt op af intens konkurrence.

»I øjeblikket ser vi et marked med stor aktivitet. Der er mange, som gerne vil sælge deres aktiver, men det sker til priser, der gør os en smule tilbageholdende. Vi skal passe på, at vi på det nuværende marked ikke kommer til at betale for meget,« siger Søren Johansen, ledende dansk partner i kapitalfonden Altor.

Han fortæller, at Altor har været involveret i processerne, hvor priserne blev for høje.

»Vi har i nogle tilfælde stået af et forløb, fordi vi følte, at det blev lidt for overophedet. Men jeg tror, at kapitalfonde vil være mere aktive,« siger Søren Johansen.

Flere positive ting i markedet

Den gælder også for den store nordiske kapitalfond Nordic Capital, der over flere år har købt flittigt op i Danmark.

»Vi oplever bestemt, at Nordic Capital har været inde i processer, hvor vi har svært ved at forstå, hvordan priserne kunne komme så højt op. Når det er sagt, er der ingen, som ved, om de handler ender med at blive gode eller dårlige investeringer,« siger ledende partner Lars Terney.

Han siger, at der er flere positive ting i markedet for virksomhedshandler. Der er flere gode makroøkonomiske tegn, aktiemarkederne klarer sig godt, og gældsmarkedet ser lyst ud. Alligevel mener han, at kapitalfondene har grund til at træde varsomt. De risikerer nemlig at komme til at betale for dyrt på samme måde, som det skete i årene op til den finansielle krise.

»Der er bestemt en risiko for, at nogle kapitalfonde kommer til at betale for meget i øjeblikket. Det er der altid, men det er klart, at risikoen er større lige nu, hvor aktiemarkedet og priserne på virksomheder ligger højt,« siger Lars Terney.

Både Søren Johansens og Lars Terneys tilbageholdenhed har bund i flere undersøgelser fra USA.

Konkurrence fra store virksomheder

Robert Spliid, der netop har fået sin ph.d.-grad på sin afhandling om kapitalfonde, siger, at historien viser, at de penge, som kapitalfonde henter i gode aktieår, ofte bliver dårlig forrentet.

»Undersøgelser fra USA viser, at de fonde, som bliver rejst i gode aktieår, altid performer dårligt. Det optimale for kapitalfonde er at rejse penge på et tidspunkt, hvor der er stille i markedet, og hvor renten er lav,« siger Robert Spliid.

Han peger på, at fondene står foran konkurrence fra de store virksomheder, som bugner af penge. Virksomhederne har efter finanskrisen i høj grad fokuseret på omkostningerne. Men nu er de for alvor begyndt at vende opmærksomheden mod ekspansion. I andet kvartal stod virksomhederne for 77 pct. af alle opkøb i Danmark mod 60 pct. i første kvartal, viser tal fra rådgivningshuset Audon.

»Lige nu er det udfordrende for kapitalfonde, fordi virksomhederne er kommet ud på den anden side af den finansielle krise, har betalt deres gæld ned og nu har muskler at spille med. Når det sker samtidig med, at kapitalfondene selv har mange penge, kan man godt forestille sig, at der bliver hård konkurrence om opkøbene,« siger Robert Spliid.

Bobletendenser

Med til at presse kapitalfondene yderligere er, at en række af de rige fonde bag virksomhederne også er begyndt at købe sig direkte ind i enkelte selskaber. Det gælder blandt andet for Novo A/S og Lego-pengetanken Kirkbi.

Pensionskassen PFA er en af de investorer, som har skudt penge i tidligere fonde fra Polaris og Axcel. Her mener investerings­direktør Jesper Langmack fortsat, at fondene kan finde gode virksomheder at købe.

»Man kan sagtens finde virksomheder til fornuftige priser – særligt mindre virksomheder. Men det er klart, at i de store transaktioner, som mange kapitalfonde kæmper om, er det blevet dyrere. I nogle segmenter er der bobletendenser, mens vi ikke ser det i andre brancher,« siger Langmack.

Det er endnu ikke afgjort, om PFA igen vil skyde penge i de nye fonde fra Axcel og Polaris.