Fond får forskud på fire mia. kr.

Velux-koncernen har sendt knap fire milliarder kroner videre til dens almennyttige ejer, Villum Fonden, så den kan handle mere frit.

Lars Kann-Rasmussen, der er bestyrelsesformand for Villum Fonden, kan på fondens vegne glæde sig over at have fået en check på 3,6 milliarder kroner til fondens arbejde. Arkivfoto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På årets allerførste dag blev der hevet et af de helt store checkhæfter frem i Hørsholm.

VKR Holding, som blandt andet står bag de kendte Velux-vinduer, udloddede fire milliarder kroner til selskabets aktionærer. Den almennyttige Villum Fonden, som ejer størstedelen af selskabet, får 3,6 milliarder og dermed større handlefrihed i forhold til dens donationer.

Villum Fondens bestyrelsesformand, Lars Kann-Rasmussen, har tegnet den succesfulde vinduesvirksomhed gennem en lang årrække først som administrerende direktør og siden som bestyrelsesformand. Han er søn af Velux-stifter Villum Kann Rasmussen, og til februar fylder han 75 år. Derfor vil han på årsmødet i 2014 træde tilbage fra sin eneste tilbageværende post i konglomeratet som bestyrelsesformand for den erhvervsdrivende fond.

I en pressemeddelelse, som blev sendt ud torsdag, fremgår det, at transaktionen på fire milliarder kroner også er »led i et genera­tionsskifte«. Men Lars Kann-Rasmussen afviser, at det har noget at gøre med hans afgang.

»Det er en separat disposition, som forhåbentlig tjener fonden og dermed almenvellet godt,« siger han.

VKR Holding ejer ud over Velux en række virksomheder inden for vinduer, ventilation, indeklima og solenergi. I stedet for at lade virksomheden gå i arv til sine efterkommere valgte Villum Kann Rasmussen en fondskonstruktion. Stifterens to sønner, Lars og Hans, fik også en portion aktier, som sikrer dem hver en tredjedels indflydelse, når der skal træffes beslutninger. Det kan således kun gøres, hvis to af de tre aktionærer – fonden og de to brødre – er enige.

De såkaldte A-aktier i VKR Holding kan kun gives videre til efterkommere. Lars Kann-Rasmussen udtalte i november til Børsen, at »udfordringen er at finde de rigtige personer, som skal arve A-aktierne«. Men heller ikke her skal forklaringen findes på timingen i den ekstraordinære udlodning. Han mener dog alligevel, at det er en fordel, at fonden nu er sikret et stort beløb.

»Som det var før, skulle fonden og aktionærerne være enige om at foretage en udlodning, og det ved man jo aldrig, om man bliver enig om. Men i og med at man er blevet enige om at gøre det her, er man blevet mere uafhængige af hinanden,« siger han.

Villum Fonden har for nylig doneret 250 millioner kroner til Den Danske Naturfond og givet tilsagn om 250 millioner kroner til Statens Naturhistoriske Museum. Med den ekstraordinære tilførsel vil fonden altså ikke være nær så afhængig af virksomhedens overskud og årlige overførsler.

Ifølge Jan Lundsgaard Jensen, administrerende direktør i VKR Holding, vil overførslen bringe selskabets skyhøje egenkapital fra omkring 80 procent ned til godt 70 procent. Han forventer dog, at man allerede ved udgangen af 2014 vil være oppe på mellem 75 og 80 procent.

Med andre ord lader de fire milliarder kr. til at være et greb i lommen for VKR, som årligt plejer at sende omkring én milliard kr. videre til dets to fonde, der donerer milliarderne videre til forskning og »videnskabelige, kunstneriske, kulturelle, sociale og miljømæssige formål«.

Mens fonden modtager 3,6 milliarder kroner, går 400 millioner til en række familieaktionærer.