Fokus på nyt kapital i græsk gældsproblematik

Der er udsigt til en rolig åbning på det danske aktiemarked mandag, hvor meget af markedsdeltagernes fokus vil være rettet mod eurogruppens møde i Bruxelles, der endnu en gang har græske gældssituation på dagsordenen.

Foto: FRANCOIS LENOIR

På mødet skal de 19 finansministre forsøge at finde en løsning med Grækenland, efter at det i sidste uge ikke lykkedes landene at komme i mål. Mødet i den belgiske hovedstad starter dog først kl. 15 mandag, så det er ikke sikkert, at der når at slippe nyheder ud inden børslukketid.

Overordnet set er der lagt i ovnen til en forholdsvis rolig åbning i C20 Cap-indekset mandag, efter at eliteindekset fredag lukkede 0,7 pct. højere i 863,96.

De amerikanske børser steg en spids efter dansk lukketid fredag, hvilket kan indikere stigninger herhjemme fra ugens start. Omvendt peger futures for det tyske DAX-indeks på mindre fald fra åbningen.

Weekendens tragiske begivenheder herhjemme, hvor to uskyldige blev dræbt i formodede terrorattentater to steder i København, ventes ikke at få nogen indflydelse på det danske aktiemarked mandag. Det vurderer Otto Friedrichsen, der er aktiestrateg i Formuepleje.

- Det er en tragisk begivenhed, vi har været vidne til i weekenden, men jeg vurderer ikke, at det har nogen parallel til aktiemarkedet. Det er selvfølgelig noget, der skaber usikkerhed og bekræfter terrortruslen, men det har ikke som sådan nogen direkte indflydelse, siger Otto Friedrichsen.

- Men hvis det er noget, der begynder at gribe om sig og blive mere systematisk, som vi selvfølgelig ikke håber, så vil det være noget, som kan påvirke rejseaktiviteten og forbruget, men det har vi slet ikke set endnu, siger han til Ritzau Finans.

Weekenden har ikke budt på de store selskabsnyheder, men Carlsberg kan muligvis komme i fokus frem mod bryggeriets regnskab for fjerde kvartal, der offentliggøres onsdag.

Jyllands-Posten skriver mandag, at en række storinvestorer har solgt ud af deres aktier, hvilket blandt andet gælder ATP, Carnegie og Bankinvest. Begrundelsen er især presset på Carlsbergs russiske forretning, hvilket også ventes at være fokuspunkt i onsdagens regnskab, hvor der er udsigt til en markant tilbagegang i det russiske ben.

Carlsberg-aktien steg fredag 0,5 pct. til 526 kr.

Pandora kan også tage fokus for de investorer, der ønsker at positionere sig op mod smykkeselskabets regnskab for fjerde kvartal, der bliver offentliggjort tirsdag morgen.

Pandora, der i fjerde kvartal ventes at vise pæn fremgang på både top- og bundlinje, sluttede sidste uge af med en stigning på 0,7 pct. til 457,8 kr.

Uden for C20 Cap-indekset har Topdanmark, som torsdag er aktuel med regnskab for fjerde kvartal, fået løftet sit kursmål af Nordea til 235 kr. fra 199 kr. Den nordiske storbank fastholder dog anbefalingen "hold". Det nye er kursmål er tæt på fredagens slutkurs på 227 kr.

Blandt de mindre selskaber er der mandag regnskab fra Simcorp, der kommer med tal for hele året. Simcorp nedjusterede både i november og december, men opjusterede så i starten af januar, da selskabet offentliggjorde foreløbige tal. I regnskabet mandag ventes væksten at lande på 6 pct., og driftsmarginen (EBIT) ses på over 23 pct. i rapporteret valuta.

Desuden kommer Jutlandia Bank, der opstod efter fusionen mellem Sparekassen Hobro og Sparekassen Himmerland for omkring et år siden, også med tal for hele året. I 2014 venter banken en primær indtjening på 250-265 mio. kr.