Flyselskaber fik tirsdagens aktier til at flyve til vejrs

Der var fremgang på alle de store europæiske aktiemarkeder tirsdag, og dermed fortsatte gårsdagens takter, hvor investorerne fokuserede mindre på den politiske uro mellem USA og Nordkorea.

Foto: ODD ANDERSEN

Der var fremgang på alle de store europæiske aktiemarkeder tirsdag, og dermed fortsatte gårsdagens takter, hvor investorerne fokuserede mindre på den politiske uro mellem USA og Nordkorea.

Det brede europæiske aktieindeks, Stoxx 600, steg 0,1 pct. hjulpet godt på vej af det britiske FTSE 100-indeks, der gik 0,4 pct. frem, mens det tyske DAX-indeks og franske CAC også endte dagen med stigninger på omkring 0,4 pct.

I det paneuropæiske indeks endte 11 sektorer i plus, og helt i top placerede rejsesektoren sig med en samlet stigning på 0,8 pct., og råvaresektoren landede i den anden ende med et fald på 1,2 pct.

De europæiske mineselskaber var ifølge Bloomberg News ramt af negativ stemning, efter at data for det kinesiske hussalg mandag skuffede og landede på det laveste vækstniveau siden marts 2015.

Ifølge Richard Knights, analytiker hos Liberum Capital, vil udfordringerne for boliginvesteringerne i Kina sandsynligvis fortsætte i andet halvår - primært på grund af finansieringsmulighederne.

- Det vil ultimativt påvirke anlægsaktiverne og ejendomsinvesteringerne i Kina, og den kinesiske ejendomssektor er den største forbruger af råvarer i verden, særligt af jernmalm og kobber. Hvis du har aftagende kreditter, så vil du have faldende efterspørgsel, siger han i et interview med mediet.

På selskabsfronten var der også fokus på flere selskaber i luftfartsbranchen, efter at luftfartsselskabet Air Berlin søgte om betalingsstandsning tirsdag, da selskabets hovedaktionær, Etihad Airways, trak sin økonomiske støtte tilbage.

Siden lød der meldinger om, at tyske Lufthansa er med i de igangværende forhandlingerne om at købe en del af Air Berlins forretning, mens kilder senere afslørede, at britiske Easyjet tilsyneladende er med i samme forhandlinger.

Det fik investorerne til at sende aktien i Lufthansa op med 4,7 pct., mens den britiske luftfartsaktie steg 4,5 pct. Også Ryanair-aktien steg 3,4 pct. tirsdag.

Den norske mediekoncern Schibsted placerede sig omvendt helt i bunden efter et fald på 5,7 pct. Det skete, i kølvandet af at Facebook mandag annoncerede, at selskabet vil oprette en ny markedsplads, der vil gøre det lettere for mediets brugere at opdage, købe og sælge varer lokalt, skriver Bloomberg.

Også den franske fødevarekoncern Danone, der har kæmpet med at øge salget af madprodukter, var i søgelyset, efter at flere medier kunne melde om, at selskabet havde tiltrukket sig en aktivist investor. Tirsdag steg Danone-aktien 1 pct.

/ritzau/FINANS