Flyaktier lever højt på Iran-aftale

Mens den midlertidige aftale om Irans atomprogram generelt er med til at løfte stemningen på det europæiske aktiemarked mandag, så modtages nyheden ikke med lige stor glæde hos alle.

De europæiske olie- og gasselskaber presses af aftalen, der har sendt oliepriserne sydpå, da Iran vil få lettere ved at afsætte sine oliereserver til udlandet. I Norge falder aktien i Statoil, og det samme er tilfældet for Royal Dutch Shell og BG Group.

Omvendt er den lave oliepris med til at løfte aktier i rejse- og luftfartsselskaber. Herhjemme stiger SAS-aktien 5,3 pct., mens også britiske IAG med et løft på 3 pct. nyder godt af udsigten til billigere brændstof.

Olie- og gasselskaberne falder som den eneste sektor i det brede Stoxx 600-indeks, der samlet set stiger 0,5 pct. mandag middag. I Tyskland, Frankrig og Storbritannien ligger de toneangivende indeks oppe med omkring 0,3-0,9 pct.

En af de meget svagtkørende aktier er Songa Offshore i Norge. Selskabets aktier borer sig omkring 40 pct. ned, efter at det er kommet frem, at selskabet mangler 2,6 mia. nkr. i frisk kapital.

Peugeot-aktien begynder ugen fornemt med et løft på 4,8 pct. Den franske bilproducent vil ifølge Bloomberg News hyre Carlos Tavares som ny topchef. Tavares er tidligere driftsdirektør hos konkurrenten Renault, som han forlod i slutningen af august.

Samtidig kan Iran-aftalen komme Peugeot til gode. Inden omfattende sanktioner blev sat ind over for præstestyret, solgte Peugeot sammen med Renault flest biler af de europæiske bilfabrikanter i det mellemøstlige land.