Flyaktier falder på frygt for fugleinfluenza

Fredag er tredje dag i træk med fald på de europæiske aktiemarkeder. De store europæiske flyselskaber fører an i faldene, efter at der er konstateret fugleinfluenza i Kina.

Flypassagerer i Taiwan tjekkes for feber Fold sammen
Læs mere
Foto: SAM YEH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bekymrer for rejseaktiviteten og dermed indtjeningen i den i forvejen indtjeningsmæssigt hårdt ramte branche. Der er rapporteret om seks dødsfald af den nye influenza, H7N9.

Myndighederne har blandt andet lukket flere fjerkræmarkeder i Shanghai. Investorerne tænker med frygt på prisen for SARS-udbruddet i 2002 og 2003.

SARS-udbruddet for omkring 10 år siden kostede luftfartsselskaberne et underskud på 10 mia. dollar, oplyser Bloomberg News.

Positive vinde fra Asien natten til fredag - ikke mindst Japan, der steg 1,6 pct. - og marginale stigninger i USA torsdag - betyder intet i Europa fredag.

Det brede europæiske indeks, Stoxx 600, falder over middag med 1,3 pct. til indeks 288,06. Aktierne i London, Paris og Frankfurt falder alle omkring 1,5 pct.

- Der er meget lille risikoappetit i markedet nu, siger markedsanalytiker i IG i London Brenda Kelly til Bloomberg News og tilføjer, at investorerne også træder på sikre stier frem mod offentliggørelsen af nøgletallet over alle nøgletal fra USA, arbejdsmarkedsrapporten, der kommer kl. 14.30 dansk tid.

Luftfartselskaberne er blandt bundskraberne. Air France-KLM falder godt 6 pct., og det samme falder International Consolidated Airlines til henholdsvis 237,10 og 6,88 euro. Lavprisselskabet Easyjet falder 6,2 pct. til 1029 pence, og et fald på 4,7 pct. tilfalder Lufthansa, der handler i 14,22 euro.

Easyjet er nok mere ramt af markedsopdatering end af fugleinfluenza. Selskabet har nemlig offentliggjort en markedsopdatering, som viser et tab på 60-65 mio. pund i første halvår. Et svagere pund samt stigende omkostninger til brændstof har påvirket indtjeningen negativt, oplyser selskabet.

Bundplaceringen i indekset indehaves dog af National Bank of Greece, der sætter sig 8,6 pct. til 54 eurocent. Generelt presses de græske banker. Eurobank falder 6,8 pct. og Piræus Bank 10 pct. National Bank og Greeces presses af opkøbet af Eurobank, mens Piræus Bank skal ud og hente 400 mio. euro ved en emission.

/ritzau/FINANS