Flugt mod sikkerhed gav storudsalg i USA

Der var storudsalg på de amerikanske aktiemarkeder torsdag, hvor investorerne flygtede fra al form for risiko på grund af den geopolitiske uro med epicenter i den til stadighed mere aggressive udveksling af trusler mellem USA og Nordkorea.

Foto: BRYAN R. SMITH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der var storudsalg på de amerikanske aktiemarkeder torsdag, hvor investorerne flygtede fra al form for risiko på grund af den geopolitiske uro med epicenter i den til stadighed mere aggressive udveksling af trusler mellem USA og Nordkorea.

S&P 500-indekset sluttede torsdag med et minus på 1,5 pct. til 2438,21. Det er det største fald på en enkelt dag i næsten tre måneder.

Det tunge Dow Jones-indeks lukkede med et tab på 0,9 pct. til 21.844,01, mens Nasdaq-indekset endte dagen med et drop på hele 2,1 pct. til 6216,87.

Kursfaldene accelererede sidst på eftermiddagen, efter at præsident Donald Trump sagde, at hans tidligere advarsler til Nordkorea måske ikke har været hårde nok.

Han sagde samtidig, at lederne i Pyongyang burde være "meget, meget nervøse", hvis de så meget som tænker på at angribe USA eller USA's allierede.

Trumps advarsler kom som svar på Nordkoreas meddelelse om, at det er planen at affyre fire mellemdistanceraketter over Japan for at lande tæt på det amerikanske stillehavsområde Guam.

CBOE-volatilitetsindekset, der er et barometer for den forventede kortfristede børsvolatilitet, sluttede på det højeste niveau siden præsidentvalget sidste år.

Og mens investorer har været nervøse over udviklingen i Nordkorea siden tirsdag, har S&P-indeksets seneste rekordniveau bidraget til den seneste salgsbølge.

- Når investorerne er optimistiske til det yderste, betyder det, at de fleste af deres penge allerede er i markedet, og så er der ikke mere likviditet på vej, pointerer investeringschef Bruce Bittles fra Robert W. Baird & Co i Florida over for Reuters.

Udsalget betød, at der var seks faldende aktier for hver aktie, der steg på Wall Street.

Fredag morgen er de negative takter fortsat dominerende. De amerikanske aktiefutures ligger med fald på 0,1-0,3 pct.

TEKNOLOGIAKTIERNE TOG STØRSTE DYK

Det var teknologisektoren, som førte an i kursfaldene i S&P 500. Sektoren har været årets bedst præsterende og dermed også særligt sårbar for gevinsthjemtagning, der resulterede i et dyk på 2,2 pct.

- Da det er de aktier, der har været i højsædet, er de dermed også de mest volatile både op og ned, siger investeringschef Chris Bertelsen fra Aviance Capital Management i Florida til Reuters.

Også finansaktierne var i skudlinjen. Flugten mod sikkerhed betød kraftigt faldende renter på obligationsmarkedet, og det ramte finanshuse som Bank of America, Citigroup og JPMorgan med kursfald på 1,5-2,5 pct., mens faldet på sektorbasis kunne gøres op til 1,8 pct.

Forsyningssektoren var den eneste undergruppe, der sluttede dagen i positivt territorium efter en stigning på knap 0,3 pct.

Blandt enkeltaktierne lukkede Macy's med et tab på godt 10 pct., mens kollegaen Kohl faldt næsten 6 pct. efter fortsatte bekymrende fald i det sammenlignelige salg i butikkerne. Det tegner ikke godt for deres respektive turnarounds.

Efter børstid var der regnskab fra det amerikanske selskab Snap, der står bag chattjenesten Snapchat.

Koncernens skuffede på samtlige parametre, og aktien blev straffet med et kursfald på næsten 15 pct. i eftermarkedet.