FLSmidth vil drive cementfabrikker

 

FLSmidth & Co. bygger cementfabrikker og leverer efterfølgende reservedele til dem, men frem over håber ledelsen også at komme til at drive dem. Det vil sige ansætte arbejdskraften og sørge for alle de andre nødvendigheder er på plads, så der kan produceres den mængde cement, som ejeren af cementfabrikken ønsker.

 

Det er et velkendt fænomen i mineralindustrien, at det selskab, der bygger mineralanlægget også påtager sig ansvaret for den efterfølgende drift. Det lader sig dog næppe overføre direkte til cementområdet.

 

- Der er ikke tradition for det i cementindustrien, men der er kommet mange nye investorer inden for cement, som ikke har kendskab til selve driften, så vi håber, vi kan lave aftaler med dem om også at stå for produktionen, siger kommunikationsdirektør hos FLSmidth, Torben Seemann Hansen, til RB-Børsen.

 

FLSmidth & Co. har en fem-årig aftale om, at varetage den totale drift af et mineralanlæg i Chile, og det er aftaler som denne, ledelsen håber også at kunne indgå på cementområdet. Koncernen har i alt ansat 200 medarbejdere på anlægget i Chile.

 

- Egentlig indebærer det en stor risiko at påtage sig driftsansvar, men vores indgående kendskab til både maskiner og processer giver os det bedst tænkelige udgangspunkt, skriver administrerende direktør i FLSmidth & Co., Jørgen Huno Rasmussen, i selskabets jubilæumsbog, som er udgivet i anledning af 125 års jubilæet i 2007.

 

Selve driften af fabrikkerne lader FLSmidth & Co. falde ind under betegnelsen "eftermarkedet", som ellers typisk opfattes som vedligeholdelse og levering af reservedele til de færdigbyggede fabrikker. Jørgen Huno Rasmussen vurderer, at driften af fabrikkerne også kan blive et betydeligt forretningsområde.

 

- Et forretningsområde, koncernen venter sig meget af i de kommende år, er det, der i daglig tale kaldes eftermarkedet, og som omfatter drift og vedligeholdelse af cementfabrikker. Tendensen til at lade udstyrsleverandørerne varetage drifts- og vedligeholdelsesopgaver er velkendt fra mineralmarkedet, skriver Jørgen Huno Rasmussen.

 

Kontrakterne på eftermarkedet i den traditionelle opfattelse har været attraktive, da indtjeningsmarginalerne typisk er højere end på levering af selve fabrikken. FLSmidth & Co. har dog ingen planer om at gå tilbage og blive cementproducent. Det område blev skilt fra med salget af Ålborg Portland i sommeren 2004 som følge af den store oprydning i koncernen.

 

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )