FLSmidth-fremgang i fladt marked

FLSmidths aktie stiger fredag på trods af, at selskabet leverede et regnskab for andet kvartal, der var dårligere end ventet på så godt som alle punkter. Ingeniørkoncernen, der leverer løsninger til cement- og mineindustrien, har dog fået en effektiv tysker ved roret, og hans spareplan opvejer de tunge tal.

Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dermed går FLSmidth imod strømmen på det danske marked, der på linje med Europa falder tilbage. C20 Cap-indekset ligger uændret i indeks 614,92 og er dermed faldet 0,4 pct. i ugen fra 617,55 ved lukketid fredag for en uge siden.

Fredagens hovedperson i C20 er FLSmidth, der en time før åbning leverede tal for andet kvartal. Umiddelbart var tallene til en dumpekarakter. Markante nedskrivninger på blandt andet opkøbet Ludowici sendte nettoresultatet ned på 143 mio. kr. mod ventet i markedet 246 mio. kr.

Det blev skabt på baggrund af en omsætning på 6,5 mia. kr. og et driftsresultat, EBITA, på 287 mio. kr. mod ventet i markedet ifølge SME Direkt 486 mio. kr. Det blev krydret med en nedjustering, så FLSmidth nu ser en omsætning for helåret på 26-28 mia. kr. mod tidligere 27-30 mio. kr. og en driftsmargin på 4-5 pct. fra tidligere 8-10 pct.

- Det er vel det tætteste, vi kommer, på en perlerække af dårlige nyheder. Der er en nedjustering, et afbrudt salg af Cembrit, nedskrivninger af varebeholdningen og en stor nedskrivning af Ludowici. Det er en kraftig degradering af FLSmidths indtjeningsbase, og man taler efterhånden meget defensivt om markedet og den afmatning, der er i gang, siger Jacob Pedersen, senioranalytiker hos Sydbank, til Ritzau Finans.

Samtidig med, at de triste tal tikkede ind, præsenterede FLSmidths nye administrerende direktør en hård spareplan, der vil betyde en afsked med 1100 af selskabets omkring 16.000 ansatte. Der ud over vil op mod 20 kontorer blive lukket, og urentable kontrakter stoppes. Effektiviseringerne ventes ifølge regnskabet at resultere i engangsomkostninger på 500 mio. kr, heraf 350 mio. kr. i år, men en årlig EBITA-forbedring på 750 mio. kr. med fuld virkning fra og med 2015.

Det bliver fejret på aktiemarkedet, der sender aktien op med 6,7 pct. til 311,60 kr.

Ud over FLSmidth er Vestas er fokus fredag. Aktien stiger 1,8 pct. til 112,60 kr., efter at S&P har hævet sin anbefaling til "hold" fra "sælg" og sit kursmål til 125 kr. fra 52 kr. SEB har samtidig løftet sit kursmål for Vestas til 130 kr. fra 93 kr.

A.P. Møller - Mærsks aktier falder til gengæld fredag på trods af, at flere banker har hævet deres kursmål. De seneste tal fra containerrateindekset fra Shanghai Shipping Exchange viste et fald for det brede indeks, hvilket normalt er et tegn på fald i raterne mellem Asien og Europa.

Så bider investorerne mindre mærke i, at Kepler Cheuvreux har indledt dækning af Mærsk med anbefalingen "køb" og kursmålet 57.500 kr., mens norske Sparebank har hævet til "neutral" fra "sælg" og kursmålet til 50.000 kr. fra 35.000 kr.

B-aktien dykker med 0,8 pct. til 49.440 kr.

Auriga stiger med 2,7 pct. til 191,50 kr. efter sit regnskabet torsdag godt hjulpet af, at Nordea har hævet sit kursmål til 210 kr. fra 190 kr. Torsdag steg aktien med 4,2 pct.

/ritzau/FINANS