FLSmidth-aktien løb fra de tunge drenge

Der var rigeligt at forholde sig til for de danske investorer onsdag, hvor C20-kolosser som A.P. Møller - Mærsk og Carlsberg fremlagde regnskabstal, mens FLSmidth hentede en af de pænere ordrer.

Uden for C20 Cap-indekset, der sluttede dagen med et lille fald på 0,1 pct. til 647,7, kom adskillige selskaber også med tal, ligesom dagen bød på en overraskende fyring.

Mærsks B-aktie steg 1 pct. til 54.000 kr. oven på et regnskab, hvor Maersk Line agerede slæbebåd og var stærkt medvirkende til et løft i de samlede forventninger til resten af året.

- Vores strategi med at fokusere på fire kerneområder viser sin styrke i dette her kvartal. Det er vi godt tilfredse med, sagde konglomeratets topchef, Nils Smedegaard Andersen, på en telekonference.

Mærsk venter nu et overskud på 3,5 mia. dollar mod tidligere 3,3 mia. dollar. Når man ser bort fra særlige poster, regner selskabet med et plus på 3,7 mia. dollar, hvor man tidligere regnede med 3,5 mia. dollar.

Maersk Line sejlede et overskud på 3132 mio. kr. i havn - markant over analytikernes forventning om et overskud på 2415 mio. kr. ifølge estimater indsamlet af SME Direkt for Ritzau Finans. Af de resterende tre kerneområder var Maersk Oil skuffelsen, men samlet set overraskede de lyseblå fra Esplanaden alligevel positivt.

Driftsresultatet før af- og nedskrivninger (EBITDA) endte på 18.228 mio. kr. og overskuddet efter minoritetsinteresser på 6356 mio. kr.

Til sammenligning var der blandt analytikerne ventet et EBITDA-resultat på 18,5 mia. kr. og et overskud efter minoriteter på 5773 mio. kr. i kvartalet. Omsætningen på 82,1 mia. kr. var også højere end analytikernes prognose på 81 mia. kr.

Carlsberg-aktien sluttede med et begrænset løft på 0,1 pct. til 549 kr.

Bryggeriet landede i kvartalet et overskud efter skat og minoriteter på 2321 mio. kr. mod et overskud på 2136 mio. kr. i samme periode året før. Det var bedre end ventet af analytikerne, der ifølge SME Direkt regnede med et lille fald til 2107 mio. kr.

Resultaterne blev opnået på baggrund af en omsætning, der for kvartalet blev 17.973 mio. kr. mod en forventning om 18.486 mio. kr. blandt analytikerne.

Det russiske marked er dog som ventet under pres, mens Carlsberg har nydt godt af en solrig sommer i Vesteuropa, fremgår det af regnskabet.

- Man skal hæfte sig ved Carlsbergs kommentar om, at man for første gang i meget lang tid faktisk har haft et kvartal, hvor der er vundet lidt markedsandele i Frankrig, pointerede Carlsberg-analytiker i Sydbank, Morten Imsgard, som i øvrigt fandt anledning til at løfte sin anbefaling af Carlsbergs aktie til "køb" fra "hold".

Hverken Mærsk eller Carlsberg kunne dog holde trit med FLSmidth, som begejstrede aktionærerne ved at sikre en ordre i Qatar med en værdi af cirka 1 mia. kr. Ordren går til divisionen Material Handling, der eller har været kendt som problembarnet hos den danske ingeniørkoncern, men som nu skal udvide Qatar Primary Materials Co.'s lagerterminal for byggematerialer.

Kort efter annonceringen af den ordre kunne FLSmidth så kommentere endnu en mulig aftale, der var rygtet i markedet. Ifølge rygterne skulle FLSmidth have indgået en foreløbig aftale med Ledjadja Coal på levering af et kulmaterialehåndteringssystem og et kulbearbejdningsanlæg. I en fondsbørsmeddelelse skrev FLSmidth, at parterne "har til hensigt at forhandle og afslutte" kontrakter, og at markedet vil blive informeret, hvis og når kontrakterne er "afsluttede og bliver effektive."

FLSmidth-aktien endte dagen i et plus på 2,5 pct. i 284,7 kr.

Hvad der tilsyneladende kom endnu mere bag på investorerne, var Aurigas fyring af topchef Kurt Kaalund Pedersen i forbindelse med selskabets regnskab. Bestyrelsen har afsat direktøren med øjeblikkelig virkning på grund af uenighed om "den fremtidige ledelsesstruktur og -sammensætning," hedder det i regnskabet.

I tallene var der fremgang at spore på både top- og bundlinje, men særligt på grund af valutakurspåvirkninger ændrer Auriga sine forventninger til 2013's omsætning og driftsindtjening. Forventningerne til Aurigas omsætning er nu 6,5 mia. kr. mod tidligere 6,8 mia. kr., mens driftsresultatet (EBITDA) ventes at lande på cirka 800 mio. kr. Tidligere regnede man med et EBITDA-margin på omkring 12 pct., hvilket ifølge Ritzau Finans' beregninger svarer til 816 mio. kr.

Auriga-aktien gravede sig 11,4 pct. ned til 190,5 kr.

Også Rederiet Norden præsenterede tal for tredje kvartal, der bød på et driftsoverskud (EBITDA) på 18,5 mio. dollar mod 22,7 mio. dollar i samme periode sidste år. Indtjeningen var stærkere end konsensus blandt analytikerne, der lå på 12 mio. dollar.

Norden præciserede forventningerne til 2013 i opadgående retning, hvor der nu ventes et resultat af primær drift før af- og nedskrivninger (EBITDA) på 25-45 mio. dollar mod et tidligere ventet overskud på 15-45 mio. dollar.

Norden-aktien sluttede med et fald på 0,5 pct. til 233,3 kr.

/ritzau/FINANS