FLSmidth-aktie løftet af store ordrer i Nigeria

Det danske aktiemarked fik mandag en middelmådig start på ugen.

Et lille flertal af aktierne i C20 Cap-indekset lukkede højere, men samlet set faldt indekset dog marginale 0,1 pct. til 650,78. En overvejende positiv tendens prægede ellers de øvrige børser i Europa.

Opløftende nøgletal fra Kina, hvor indkøbschefernes forventningsindeks viste en bedre udvikling end ventet, var generelt understøttende for aktierne i Europa, herunder for de minerelaterede selskaber.

Udover at nyde godt af den positive stemning om mineaktierne bidrog FLSmidth selv til en god dag for aktien med nyheden om, at det har vundet en stor nigeriansk ordre på drift og vedligeholdelse af visse produktionslinjer på Dangotes cementfabrikker i det sydafrikanske land.

Ifølge FLSmidth er der tale om den største kontrakt på drift og vedligeholdelse, som selskabet nogensinde har fået. Men der er ikke konkrete oplysninger om ordrens omfang - hverken i volumen eller i beløb. Ifølge Sydbanks analytiker Jacob Pedersen kan det dog være en vældig, vældig stor ordre, som FLSmidth har modtaget.

- Det er rigtig godt nyt og finurligt nok, så ligger den i cementdivisionen - eller knytter sig til cement, som er den division, man har mindst fokus på. Det er jo deres aktiviteter inden for minedrift, der er stenen i skoen, siger han.

FLS-aktien steg 3,3 pct. til 279 og toppede dermed i C20. Herefter fulgte GN Store Nord med en stigning på 1,2 pct. til 129,6 kr. Mandagens stigning kom efter opløftende toner fra den schweiziske storbank UBS, der har sat GN på listen over mest foretrukne aktier - endda på bekostning af den schweiziske konkurrent Sonova.

GN Store Nord aflægger regnskab fredag i næste uge, mens den schweiziske konkurrent gør status for sit andet kvartal af 2013/14 den 18. november.

Der var ligeledes en positiv stemning omkring Colplast, som i sidste uge satte kursrekord i 358,2 kr., men siden er faldet lidt tilbage. Mandag steg den dog 0,5 pct. til 350,3 kr., efter at flere finanshuse gav aktien rosende ord med på vejen efter sidste uges stærke årsregnskab fra selskabet.

Goldman Sachs har givet kursmålet et nøk op til hele 490 kr. og gentager anbefalingen "køb", mens Handelsbanken har løftet kursmålet for aktien til 360 kr. fra 290 kr. Anbefalingen hos Handelsbanken hedder fortsat "reducer". Svenske SEB har ligeledes løftet sit kursmål til 360 fra 320 kr. og fastholder anbefalingen "hold".

Vestas lå mandag i bunden af C20 med et fald på 2,4 pct. til 147 kr. Den australske bank Macquarie fortsætter med at have en negativ anbefaling af aktien, men har dog løftet kursmålet til 90 kr. fra tidligere blot 20 kr. Også Alm. Brand Markets er skeptisk i forhold til aktien og anbefaler "sælg" men med et nyt kursmål på 130 kr. mod tidligere 90 kr.

De amerikanske sundhedsmyndigheder FDA har godkendt Novo Nordisks nyeste insulinpenne Novorapid Flextouch og Levemir Flextouch. Det fortalte selskabet i en meddelelse fredag aften. Produkterne vil blive lanceret i USA næste år. Novo-aktien steg 0,6 pct. til 922,5 kr.

Blandt de små aktier steg H H International 8,3 pct. til 34,1 kr., efter at analytikerne i Danske Bank har hævet anbefalingen af aktien til "køb" fra "hold" og kursmålet til 45 kr. fra 30 kr.