FLS er Europas mest udlånte aktie inden regnskab

FLSmidth er Europas mest udlånte aktie blandt de selskaber, der kommer med regnskab i denne uge. Dermed er selskabet formentlig også blandt investorernes foretrukne, når det kommer til at spekulere i fremtidige kursfald.

Foto: Keld Navntoft.
Læs mere
Fold sammen

En opgørelse fra Markit viser, at 15,3 pct. af de udestående FLS-aktier er lånt ud af ejerne til andre investorer. Det placerer FLSmidth et godt stykke foran toeren på listen Nobel Biocare med 11 pct.

»FLS-aktien er kommet under pres i takt med, at lavere global vækst dæmper investeringerne i mineindustrien. »Shortsælgere« har været opmærksomme på disse udfordringer og har øget deres positioner markant til et treårigt højdepunkt. Analytikere har i de seneste tre måneder også nedjusteret deres forventninger til FLS' kommende resultater,« forklarer Markit om baggrunden.

At gå »short« eller kort i en aktie betyder, at man satser på et fald i kursen. Rent praktisk låner en investor et antal aktier fra en anden investors portefølje og sælger dem på markedet. Derefter køber investoren - efter planen - aktierne tilbage på et senere tidspunkt til en lavere kurs, så kursfaldet er »sparet« og dermed tjent. Aktierne leveres derefter tilbage, og udlåneren modtager en fast rente for perioden, hvor aktierne har været lånt ud.

Tallet for aktieudlånet siger dog ikke noget præcist om, hvor mange af de lånte aktier, der rent faktisk er shortet - altså solgt. Nogle investorer låner aktien for at have en mulighed for at shorte den. Listen kan dog tages som en rettesnor.

Ud over FLSmidth er to London-noterede miniselskaber blandt Europas mest udlånte aktier. Det drejer sig om Kazakhmys og London Mining. Også A Tec Industries fra samme industri er i top ti blandt Europas mest udlånte.

FLSmidth er i år eneste C20-aktie, der er faldet. Det samlede kursfald siden nytår løber op i 11,5 pct., trods en god udvikling i august, hvor aktien er steget 8,8 pct.

FLSmidth kommer med regnskab for første halvår på fredag.