FLS-aktien sendt til tælling i marked med historisk stigning

Med undtagelse af FLSmidth hentede de største danske aktier tirsdag en stor del af det tabte fra mandag ind igen, da C20 Cap-indekset - med 19 ud af 20 aktier i grønt - steg med 3,8 pct. til 953,61 - den største endagsstigning i indeksets historie.

Foto: SPENCER PLATT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er dog stadig efterslæb fra de også tunge fald i sidste uge, men tirsdag fik optimismen et nøk op, da Kina annoncerede en sænkning af de ledende renter og af reservekravene til landets banker.


Det skaber mere ro omkring de ellers usikre situation omkring tilstanden af verdens næststørste økonomi, øger bankernes mulighed for at øge udlånet og sænker forbrugernes og virksomhedernes renteudgifter.

- Politiske tiltag som dette var præcis, hvad vi efterlyste for at få stabiliseret aktiemarkedet. At de kommer fra den kinesiske centralbank er næsten det bedste, der kunne ske. De valgte instrumenter stimulerer kinesisk økonomi, uden at det er på bekostning af resten af verden, skriver chefstrateg i Danske Bank Frank Øland i en kommentar.

Det er dog ikke sikkert, at tirsdagens tiltag er nok til at fjerne investorernes bekymring om Kina fuldstændig.

- Det kan godt være, at det får markedet til at gå i grønt i morgen og overmorgen. Men ser man over flere dage eller de næste par uger, tror jeg ikke, det her er nok. Det er nemlig et tiltag, som markederne allerede havde forventet ville komme, siger Amy Y. Zhuang, der er senioranalytiker i Nordea, til Ritzau Finans.

Undtagelsen til den gennemgående gode stemning tirsdag var ingeniørkoncernen FLSmidth, der bragede til bunds efter et voldsomt skuffende regnskab for andet kvartal.

FLSmidth havde god fremgang i toplinjen, men det var drevet af gunstige valutaudsving, og på særligt driften kunne selskabet slet ikke følge med forventningerne.

Omsætningen steg i andet kvartal til 5381 mio. kr. mod analytikernes forventning om et fald til 5015 mio. kr. ifølge estimater indsamlet af Ritzau Estimates, men til gengæld skuffede driftsresultatet (EBITA) stort ved at falde til 395 mio. kr. mod en ventet fremgang til 500 mio. kr.

Også på bundlinjen skuffede FLSmidth med et nettoresultat på 214 mio. kr. mod ventet 257 mio. kr., og for hele året blev forventningerne til driftsmarginen og investeringsafkastet sænket kraftigt.

Meldingen fik FLSmidth-aktien til at gå fra et plus på omkring 2,5 pct. til et facit på dagen på minus 9,9 pct. til 248,20 kr.


Alt imens var særligt Vestas i god form i den anden ende af C20 Cap. Vindmølleproducenten blev løftet med 6,8 pct. til 348,60 kr. uden nævneværdige selskabsspecifikke nyheder.

Til gengæld var Vestas omgærdet af egentlig positive nyheder mandag, som markedet totalt ignorerede i frygten for, hvad uroen i Kina kan betyde for verdensøkonomien.

Vindmølleproducenten indgik blandt andet - gennem joint venture-selskabet MHI Vestas Offshore - en aftale om levering af 450 megawatt (MW) til det tyske havvindmølleprojekt Borkum Riffgrund 2, mens Vestas selv hentede en ordre på 50 MW til Uruguay.

Dagen igennem var der desuden et hav af regnskaber fra mindre selskaber, som investorerne kunne forholde sig til.

Særligt iøjnefaldende var rapporteringen fra Østjydsk Bank, der skuffede investorerne stort. Forventningerne til hele året blev nedjusteret, og samtidig fortalte banken om en planlagt ny emission til gennemførelse i slutningen af året.

Det var ikke just sød musik i investorernes ører, og aktien styrtdykkede med 22 pct. til 6,20 kr. i det ellers positive marked.

Også Bavarian Nordic leverede iøjnefaldende regnskabstal. Store underskud i både andet kvartal og første halvår sidste år blev vendt til store overskud, og senere på dagen meddelte Finanstilsynet, at kapitalfonden Kerrisdale, der de seneste uger har gjort en ihærdig indsats for at tale Bavarian Nordic-aktien ned, at den har sænket sin shortposition i selskabet.

Kombineret gav det et plus på 13,8 pct. til 300,50 kr. for Bavarian-aktien.

Efter lukketid rapporterer stenuldsproducenten Rockwool sine tal for andet kvartal. Inden regnskabet steg B-aktien i selskabet med 0,9 pct. til 874,50 kr.

Landets største pengetank er også urolig for Kina