Flere vil købe den nordiske børs

Den hovedrige emir fra Dubai kontrollerer en fjerdedel af aktierne i den nordiske børs OMX. Ingen ved, hvad emiren vil med en børs i Stockholm og København.

Emir Mohammed bin Rashid al Maktoum har styrtende med penge, og han har meldt sig i kampen om købet af den nordiske børs. Men de store aktionærer i OMX-børsen har gjort det klart, at et salg ikke udelukkende drejer sig om penge. Foto Ahmed Jadallah/Reuters Fold sammen
Læs mere
Penge synes ikke at være noget problem for emir Mohammed bin Rashid al Maktoum, der står spidsen for Dubai og for olielandets børs. Alligevel risikerer emiren at komme til at sidde med det korteste strå, når kampen om den nordiske børs er afgjort.

De store aktionærer i den Stockholm-baserede børs OMX har gjort det klart, at prisen ikke vil være den eneste faktor, der får betydning ved et kommende salg.

Den svenske stat ejer 6,6 procent af børsen, der også kontrollerer børsen i København, og de ledende politikere taler om, at børsdrift er en strategisk industri, og at staten har pligt til at sikre, at en ny ejer kan løfte opgaven med at drive en markedsplads.

Børsen i Dubai meddelte i sidste uge, at den havde købt 4,9 procent af aktierne i OMX, og samtidig havde den hovedrige emir sikret sig optioner på at kunne købe yderligere 22,5 procent af OMX-aktierne, forudsat at det svenske finanstilsyn accepterer fremgangsmåden. Emiren betalte 230 svenske kroner pr. aktie for sin aktiepost, og dermed kan børsen prissættes til 22,2 milliarder kroner, og det er over to milliarder kroner mere end den amerikanske børs Nasdaq har tilbudt at betale.

Intet købstilbud
Hverken Nasdaq eller Dubai Børs har fremsat et egentligt købstilbud til ejerne af den nordiske børs. Nasdaq er godt i gang med det papirarbejde, der skal føre til et egentligt købstilbud, som efter alt at dømme vil være betinget af, at selskabet får kontrol over mindst 90 procent af aktierne i OMX.

Dubai-børsens bestyrelsesformand Essa Kazim, den administrerende direktør Per Larsson og yderligere en person fra Dubai-børsens top var i Stockholm i går for at møde ledelsen i OMX, men det kom der ikke noget ud af. Ifølge Berlingske Business’ kilder fik OMX-ledelsen stort set ikke svar på nogle af de mange spørgsmål, der er har stået ubesvarede hen den seneste tid. Delegationen fra den arabiske børs var ikke i stand til at fortælle, hvad meningen med aktieopkøbet er, og hvad planerne for fremtiden er.

Michael Matzen, der er global chef for aktiehandel og analyse i Nordea, tvivler på, at Nasdaq vil hæve sit bud, og det kan så føre til en alliance mellem Dubai-børsen og Nasdaq.

»Det er en lidt betændt og låst situation i øjeblikket, men Nasdaq bliver formentlig nødt til at gå i dialog med Dubai-børsen eller komme med et højere bud. Det hele kan meget vel ende med et fælles ejerskab, der giver begge børser den ønskede adgang til det europæiske børsmarked,« siger Michael Matzen.

Han forventer, at vilkårene for de danske investorer vil blive nogenlunde ens, uanset om OMX kommer på arabiske eller amerikanske hænder.

Stort prispres
»Vi kan forvente faldende handelspriser under alle omstændigheder. Der er prispres fra mange sider, og der er stigende konkurrence på vej mellem verdens store børser,« siger Michael Matzen.

Dubai-børsens fremfærd i kampen om OMX er blevet kritiseret i Sverige i flere omgange – først og fremmest fordi der har været usikkerhed om Dubai-børsens hensigter.

Borse Dubai, der er navnet på holdingselskabet, der nu forsøger at overtage OMX, blev reelt først etableret for en uge siden. Selskabet ejer de to nationale børser i Dubai, og det er en svensker, der står i spidsen for børsselskabet.