Flere udlændinge overtager danske topchefstole

På blot et år er fire danske topchefer i eliteindekset C20 Cap blevet erstattet af udlændinge. Thomas Borgens overtagelse af Eivind Koldings post i Danske Bank er seneste eksempel.

Den norske Thomas F. Borgen har været ansat i Danske Bank i mange år - nu rykker han ind på chefkontoret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares

Det er et tegn på, at de danske virksomheder er blevet mere internationale - og at svenskere er bedre til struktur og organisering end deres danske kolleger, mener professor ved institut for økonomi og ledelse ved Aalborg Universitet, Anders Drejer.

FLSmidths Jørgen Huno Rasmussen er blevet erstattet af tyske Thomas Schulz hos FLSmidth, Danske Bank har skiftet Eivind Kolding ud med norske Thomas Borgen, Vestas har fyret Ditlev Engel for at give plads til svenske Anders Runevad, og Lars Frederiksen har overladt tøjlerne i Chr. Hansen for at give plads til hollandske Cees de Jong. Hos Pandora har engelske Allan Leighton også overtaget chefstolen fra norske Björn Gülden.

I yderligere to selskaber, GN Store Nord og H. Lundbeck, er ledelsen delvist international forstået på den måde, at chefen for den ene af GN's divisioner, Lars Viksmoen, har udenlandsk pas, mens Lundbecks Ulf Wiinberg har dansk statsborgerskab, selvom han er vokset op i Sverige.

Dermed har syv af de 19 danske C20-selskaber delvist udenlandsk islæt i toppen. Ifølge professor Anders Drejer er der primært to årsager til, at virksomhederne henter kompetencer udefra.

- For det første er de her virksomheder blevet mere internationale. Virksomheder som Vestas og Carlsberg, som dog ikke har en international topchef, er på få år blevet meget mere internationalt orienterede og sælger nu stort set alt uden for landets grænser, siger Anders Drejer til Ritzau Finans.

Derudover kan de internationale topchefer nogle ting, som deres danske kolleger ikke kan - især svenskerne.

- Vi ser flere svenskere i C20. De er gode til at strukturere og organisere ting. Det er ikke et område, hvor de danske topchefer har deres spidskompetencer. Struktur er basalt set et svensk ord, og det er de danske topchefer ikke fantastisk gode til, siger Anders Drejer til Ritzau Finans.

Han mener, at det er helt naturligt, at virksomhederne kigger ud over landets grænser, da de både er blevet større og mere internationale - og derfor er det naturligt at de henter folk med kompetencer, der ikke kan læres på handelshøjskolen.