Flere tegn på indre styrke i dansk økonomi

For en gang skyld synes der at være mulighed for, at dansk økonomi ikke falder fuldstændig sammen, når den europæiske økonomi falder sammen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Økonomisk Ugebrevs Konjunkturbarometer for Dansk Økonomi er der flere signaler på en ”indre styrke”, mens den eksportorienterede del af erhvervslivet, især industrien, fortsat er meget underdrejet. Den overordnede barometerscore ligger kun på neutrale nul. Det vigtige er, at retningen på flere signaler er fremad og opad. Af de nye signaler er der kun ét negativt signal, nemlig at antal ledige kontorlejemål opgjort i kvadratmeter i hovedstaden igen er stigende.

En meget positiv ny tendens er, at de danske banker for første gang i meget lang tid øger deres nettoudlån til danske selskaber. I marts blev det samlede udlån øget med hele 10 mia. kr. Selvom der synes at være en del sæson i udlånsvæksten i marts, er den betydelige fremgang alligevel en indikation på, at bankerne nu begynder at åbne pengekassen noget mere – og at erhvervslivet samtidig øger efterspørgslen efter lånekapital.

En anden positiv tendens er, at annonceforbruget i første kvartal 2015 stort set holdt stand i forhold til samme kvartal sidste år. I 4. kvartal 2014 dykkede annonceomsætningen med 5 %, viser data fra Kreativitet & Kommunikations Mediaindex.

Tallene viser dog også, at annonceomsætningen for dagbladene og på TV fortsætter de seneste mange års tilbagefald. Til gengæld stormer ”anden digital” annonceomsætning frem. Samlet må stabiliteten indikere en vis optimisme blandt annoncørerne, som plejer at udgøre en såkaldt ledende indikator for det økonomiske klima.

På trods af regeringens forsikringer om solid fremgang i dansk økonomi har vi været skeptiske her på Økonomisk Ugebrev. De seneste data for detailhandelsomsætningen var dog overraskende flotte, efter tre-fire måneder med en flad udvikling. Der har altså ikke været klare signaler om stigende privatforbrug, som det har været påstået. Men nu er det måske på vej. En enkelt måneds positive data er dog ikke en tendens.

Den store udfordring for dansk økonomi er industrien, som i høj grad er eksportdrevet. Danmarks konjunkturindikator for industrien befinder sig stadig på et mangeårigt lavpunkt, og på det seneste er især ordrebeholdningen dykket.

Udviklingen understøttes af de seneste PMI-data for dansk erhvervsliv, hvor lagerbeholdningen af færdigvarer eksploderer. Meget tyder dermed på, at der en justering på vej i produktionskapaciteten, herunder beskæftigelsen i industrien. Serviceindustrien viser fortsat stor styrke, blandt andet drevet af øget eksport.

Risikoen for erhvervslivet er nu negativ afsmitning fra opbremsning i USA og Kina, samt stigende oliepriser, stigende obligationsrenter og en styrket euro/US-dollar. Med andre ord: Der er modvind på vej. Spørgsmålet er kun, hvor hårdt den rammer os. Og hvor meget indre styrke vi har opbygget i dansk økonomi gennem de seneste seks års langsomme healingsproces.