Flere selskaber end nytilkomne er parate til at skippe børsen

Der er trænsel ved lugen for afnoteringer på Københavns Fondsbørs. Lige nu står 11 selskaber i kø for at få aktierne væk fra børsen - mere eller mindre frivilligt.

Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ved indgangen til 2015 var der 148 noterede selskaber på børsen i København, viser tal fra Nasdaq OMX - det samme antal som sidste år - og de sidste to år har tallet været det laveste de seneste 20 år.

»Det er et billede af et dansk marked, der har demografiske problemer. Skal man lave en sammenligning, så kan man sige, at når folk går på pension, så forsvinder de fra arbejdsmarkedet - og når selskaber bliver modne, så forsvinder de fra aktiemarkedet. Og så kommer der ikke en ny generation, der tager over«, siger Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet.

»Og det er langsigtet en kæmpe udfordring. Og det er det fordi, at vi ved, at de innovative selskaber er gode til at skabe nye job. Der er brug for nyt blod«, siger han til Ritzau Finans.

Ser man på aktiekurserne siden finanskrisen brød ud i 2008, er aktiekurserne i C20 næsten femdoblet. Alligevel er investorerne blevet væk - og det er også både de små og store selskaber, påpeger Per Hansen.

»Det er ikke fordi, de går andre steder hen end fondsbørsen. De kan i stedet vælge at blive solgt til en anden og stor virksomhed. Sidste sommer var der Milestones System fra Brøndby, der blev rygtet på børsen. Til sidst kom der en meddelelse om, at de var blevet solgt til japanske Canon for 2 mia. kr.«, siger Per Hansen.

RELLA ER KLAR TIL AT SIGE FARVEL

Torsdag var det Rella Holding, der meldte ud, at man går efter en afnotering efter selskabets ekstraordinære generalforsamling 6. august. Rella har solgt alt ud og er nu blot en tom skal, der ikke længere har nogen aktiver. Og derfor bliver 6. august den sidste dag, på hvilken selskabets aktier kan handles på Nasdaq Copenhagen, står der i indkaldelsen til selskabets aktionærer.

Med på listen af selskaber, der er en tom børsskal, er Auriga, der i øjeblikket ved at blive afviklet som følge af salget af virksomheden Cheminova til FMC Corporation sidste år. Trævarekoncernen Dalhoff Larsen & Horneman (DLH) er i samme båd med frasalg. Det var en beslutning, der blev taget i 2013, og siden da har selskabet solgt en række datterselskaber og ejendomme i ind- og udland.

»Samlet fortæller de manglende nynoteriger en historie om, at risikovilligheden eksisterer i højden og ikke i drøjden. Man tager det, man kender, det der er prøvet og er en succes«, siger investeringsøkonomen.

»Virksomhederne behøver nødvendigvis ikke Danmark - men Danmark behøver virksomhederne, for vi kan ikke alle være ansat i Novo Nordisk«, siger han.

Viborg HK har ligeledes meddelt, at selskabet officielt er en tom børsskal efter at have overført sine håndboldaktiviteter til det nystartede New Beginning ApS. Og Copenhagen Network har ligeledes solgt ud af aktiviteterne. Selskabet, der tidligere hed Comendo, har ikke haft nogen aktiviteter, siden frasalget af cloudbaserede e-mail, sikkerhedsløsninger, hosting og backup. Også ejendomsselskabet Victoria Properties er ved at afvikle alle aktiviteter.

MOLS-LINIEN OVERTAGES AF KAPITALFOND

Mols-Linien sejler støt mod en afnotering, da kapitalfonden Polaris har tænkt sig at pille selskabet af fondsbørsen, hvis man har held med at overtage hele rederiet. Også Victor Internationals er på vej væk. I selskabets regnskab for tredje kvartal 2014 kom det frem, at ejendomsselskabet vil opgive sin børsnotering i København, primært som følge af hovedaktionæren HMJ Groups ilde økonomiske tilstand.

Hos Deltaq har bestyrelsen iværksat en undersøgelse af selskabets fremtidige strategiske og strukturelle muligheder. Der skal blandt andet kigges på fordele og ulemper ved en afnotering fra Nasdaq Copenhagen. I selskabets børsprospekt fra august 2007 fremgår det, at Deltaq er et investeringsselskab, der ventes afnoteret inden for 10-12 år.

Der er også selskaber, hvor pengekassen er tom - og det derfor er det måske mere nød end af lyst, som betyder, at man er på vej væk. Eksempelvis har Nordicom resten af året til at finde ud af, om selskabet kan overleve. Den pressede ejendomskoncern fik i juli endnu et halvt år at løbe på ved at få forlænget selskabets låne- og kreditaftaler til den 31. december 2015. Dermed kan selskabet igen trække vejret og forsøge at forhandle en restrukturering på plads.

Også mineselskabet Nunaminerals arbejder på at finde en løsning på sin fremtid. Selskabet er gået tør for likvider og gået i betalingsstandsning - og aktien har været suspenderet fra handel på børsen siden starten af året.