Flere sager mod børsfuskere på vej

Myndighederne strammer grebet om investorer, der udnytter insiderviden eller manipulerer aktiekurserne for selv at skumme afkastet.

Det er blevet lettere at få adgang til at handle med aktier, og fristelsen til at snyde er åbenbart også blevet større. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De lyssky genveje til et hurtigt afkast på aktiemarkedet er blevet mere risikable at betræde.

Både Højesteret, Finanstilsynet og Bagmandspolitiet har strammet grebet om de investorer, der udnytter deres insiderviden eller forsøger at manipulere aktiekurserne. I den seneste uge har to markante sager fyldt avisernes spalter og flere er på vej.

Finanstilsynet oplyser, at man i øjeblikket har cirka 25 uafsluttede sager om insiderhandel eller kursmanipulation liggende hos Bagmandspolitiet. Her oplyser statsadvokat Jens Madsen, at cirka en håndfuld i øjeblikket efterforskes.

Skærpet overvågning

Der er ingen tvivl om, at der har været en stigning i antallet af sager, der er blevet anmeldt til Finanstilsynet, og det slår også i gennem i antallet af sager, som vi sender videre til Bagmandspolitiet,« siger Mads Mathiassen, vicekontorchef i Finanstilsynet.

Han oplyser, at Finanstilsynet i 2000-2005 årligt sendte 3-8 sager om markedsmisbrug videre til Bagmandspolitiet. Det tal steg til ti sager i 2006, 12 sager i 2007 og næsten 20 sager i 2008. Mads Mathiassen forventer, at tilsynet også i 2009 vil sende godt 20 sager videre.

»Det er et noget højere niveau end tidligere og er et samspil af flere faktorer. Finanstilsynet har skærpet sin markedsovervågning for at ruste sig imod, at det de seneste år er blevet lettere at handle danske aktier på andre markedspladser end de danske,« siger Mads Mathiassen.

Han peger desuden på, at stigningen i antallet af private investorer, der handler med aktier, betyder, at der er flere aktører, der potentielt kan overtræde reglerne. Endelig er Finanstilsynet i højere grad end tidligere begyndt at modtage anmeldelser direkte fra værdipapirhandlerne.

Som Berlingske Business kunne berette i sidste uge, har Bagmandspolitiet tiltalt tidligere redaktør for Penge & Privatøkonomi, Claus Forrai, for 13 tilfælde af kursmanipulation i en principiel sag, hvor aktieskribenten ifølge anklagemyndighederne har scoret 2,7 mio. kr. på at anbefale sine læsere aktier, som han selv havde købt op i.

Flere sager i ulvetider

Forleden kom det så frem, at en betroet medarbejder i Novo Nordisk er blevet tiltalt for systematisk insiderhandel for seks millioner kroner. Bliver de to dømt, vil det efter alt at dømme betyde ubetinget fængsel.

Højesteret har nemlig slået fast, at markedsmisbrug er en alvorlig forseelse, der som udgangspunkt bør straffes med ubetinget fængsel. Også Finanstilsynet og Bagmandspolitiet har strammet kursen.

»Det er kommet i bølger. Først tog man insidersagerne og sendte et klart signal til markedet om, at det her er altså alvorligt. Så kom sagerne om kursmanipulation og en række mindre daytrader-sager, hvor man igen sendte et signal til både store og små spillere om, at det her holder man altså øje med,« siger børsretsekspert og professor Jesper Lau Hansen, Københavns Universitet. Han forventer, at det øgede fokus fra myndighederne kombinerede med den økonomiske krise vil føre til endnu flere sager fremover.

»Når vi er i en krisetid, så er det ikke ualmindeligt at folk bliver lidt mere desperate. Ved insiderhandel er man afhængig af, at man har intern viden, så de holder nogenlunde det samme niveau. Men man kan godt forvente, at folk i desperate tider i højere grad bliver fristet til at manipulere kurserne ved at sprede rygter, pynte på tallene eller lignende,« siger Jesper Lau Hansen.

Strafferammen i sager om markedsmisbrug er fire års fængsel.