Flere og flere investorer satser på Mærsk-kursfald

Selv om A.P. Møller-Mærsk-aktien er faldet med over 30 pct. det seneste år, så er der flere og flere investorer, der satser på yderligere kursfald for det lyseblå konglomerat, som blandt andet er presset af en lav oliepris.

Selv om A.P. Møller-Mærsk-aktien er faldet med over 30 pct. det seneste år, så er der flere og flere investorer, der satser på yderligere kursfald for det lyseblå konglomerat, som blandt andet er presset af en lav oliepris. Fold sammen
Læs mere
Foto: INGO WAGNER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Helt præcist er 2,5 pct. af Mærsk-aktierne i øjeblikket udlånt, hvilket vil sige, at de enten er shortet eller kan blive det. Det viser tal fra analysehuset Markit.

Det er samtidig det højeste niveau siden tiden omkring finanskrisen i 2009, og det er 200 pct. flere end for et år siden.

Udviklingen er ikke overraskende, set i lyset af at olieprisen er blevet mere end halveret over det seneste år, vurderer Per Hansen, investeringsøkonom hos børsmægleren Nordnet.

»Det er meget naturligt, når man kigger på Mærsk, hvor der i øjeblikket er to svingfaktorer i form af olieprisen og faldende fragtrater, men hvor olieprisen i øjeblikket tiltrækker sig enormt fokus,« siger Per Hansen.

 

Olieprisen gør ondt

At olieprisen er en udfordring for Mærsk blev tydeligt i sidste uge, da konglomeratet i forbindelse med sit regnskab for 2015 så sig nødsaget til at nedskrive værdien af sin olieforretning, Maersk Oil, med hele 2,6 mia. dollar, svarende til 17,4 mia. kr.

»Hvis man spekulerer i fortsat olieprisfald, så kan man enten vælge at sælge oliefutures, købe certifikater eller kigge hen mod Mærsk-aktien, som er blevet en form for olieaktie. Så hvis man spekulerer i olieprisfald, så giver det mening at gå kort i den, fordi der er en sammenhæng i forhold til Mærsk,« siger han.

Følelser spiller ind hos investorer

Når man går short i en aktie, betyder det, at man låner aktien, sælger den og så håber at kunne købe den tilbage senere til en lavere kurs.

Og trods et kursfald på over 30 pct. det seneste år så overrasker det ikke Per Hansen, at flere spår en yderligere nedtur for aktien.

»Spillereglerne på aktiemarkedet er ikke altid så meget et spørgsmål om, hvor meget aktien er faldet. De stemningsbaserede investorer tager ikke så meget stilling til, hvorvidt aktien er dyr eller billig, men kigger måske bare på, hvor de tror, olien skal hen,« siger han.

Ifølge Finanstilsynet er der ingen investorer, som har en større portion shortede aktier. Man skal nemlig oplyse sin andel, hvis man ejer mere end 0,5 pct. af aktiekapitalen i et selskab.

Selv om flere og flere altså spekulerer i kursfald for Mærsk-aktien, er de 2,5 pct. en relativt lille andel i forhold til for eksempel FLSmidth, der tidligere har måttet se over 10 pct. af sine aktier shortet.