Flere kinesiske virksomheder afbetaler gæld med aktier

At afbetale gæld med aktier kan være med til at lette de kinesiske selskabers efterhånden store gældsbyrde.

At afbetale gæld med aktier kan være med til at lette de kinesiske selskabers efterhånden store gældsbyrde.  AFP PHOTO / Toru YAMANAKA Fold sammen
Læs mere
Foto: TORU YAMANAKA

Den praksis kan dog også skabe problemer og usikkerhed på lang sigt, når selskaber med pengeproblemer bruger aktier til at betale for overskredne lån.

Det skriver New York Times.

Tidlige indikationer på den nye trend kom frem torsdag, hvor en stærkt forgældet skibsfabrikant meddelte, at selskabet vil betale 2,17 mia. dollar tilbage til sine kreditorer via aktier.

Tiltagene får balancen i regnskaberne til at fremstå bedre hos både selskaberne og bankerne, men der kan også opstå problemer ved metoden.

»Programmet svarer til at gøre selskabernes balance pænere ved et enkelt håndslag, men det kommer ikke rigtig til at tage hånd om basale problemer fra dårlige lån, forkerte incitamenter i bank- og selskabsverdenen og svag finansiel regulering,« siger Eswar S. Prasad, der er økonom ved Cornell University, til New York Times.

Hvis kinesiske selskaber for alvor tager den nye tendens til sig, vil det samtidig gøre bankerne mere tøvende i forhold til at erklære selskaberne konkurs. Umiddelbart kan det lyde som en god ting, at flere selskaber holder sig i live, men det opretholder en større overkapacitet i flere vigtige industrier, hvilket på længere sigt kan hæmme vækst i økonomien som helhed, lyder det.