Fjerde uge i træk med aktiestigninger i USA

Investorerne balancerer på en tynd line: Bedre økonomi kan betyde farvel til centralbankens massive udpumpning af dollar i markederne.

Foto: BRENDAN MCDERMID. For fjerde uge i træk arbejdede aktierne sig opad.
Læs mere
Fold sammen

Børserne på Wall Street og Times Square lukkede fredag aften dansk tid med små stigninger, og også for hele ugen var to ud af tre ledende indeks i grønt.

Gode tal for den amerikanske fremstillingsindustri støttede aktierne fredag, da ISM-indekset uventet steg til 56,4 - det højeste tal siden april 2011, skriver Reuters.

Det forbedrede nøgletal overskyggede angsten for, at Federal Reserve skal trække sine store støtteopkøb af obligationer tilbage. De holder renterne i skak og pumper likviditet ud i markederne. Onsdag besluttede centralbanken at fortsætte denne politik, men i takt med økonomiens bedring rykker også datoen for en nedtrapning tættere og tættere på.

Federal Reserves støtte til økonomien er dog primært bundet op på ledigheden, og på det område har de seneste nøgletal ikke været alt for opmuntrende. Investorerne høster altså fortsat gevinsten af, at dårlige nyheder bliver forvandlet til gode nyheder, for hver gang centralbanken offentliggør en forlængelse af stimulanserne.

Fredag steg Dow Jones industri-indekset en halv procent, S&P 500 løftedes med en kvart procent, og Nasdaq-indekset endte i et mikroskopisk plus.

For hele ugen var tech-aktierne i minus med en halv procent, mens industriaktierne og det brede S&P-indeks steg henholdsvis 0,3 og 0,1 procent.

I den kommende uge vil der være fokus på tre makrobegivenheder og en konkret nyhed på maksimalt 140 tegn:

Twitter går på børsen onsdag aften og handles første gang regulært om torsdagen.

Torsdag afholder den europæiske centralbank ECB rentemøde, og også torsdag offentliggøres de amerikanske væksttal, som blev forsinkede af nedlukningen af dele af regeringen. Fredag udkommer så den - også forsinkede - amerikanske jobrapport. Den ventes at være påvirket af statsnedlukningen i oktober, både på det offentlige og det private arbejdsmarked.