Fire scenarier for aktier til skelsættende rentemøde i USA

For finansmarkedet er det altafgørende, hvad den amerikanske centralbank gør på onsdag. Hvis banken ikke sænker renten så meget som ventet, kan det udløse et nyt markedskaos.

Investorerne venter i spænding på den amerikanske centralbanks renteafgørelse på onsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brendan McDermid/Reuters/Ritzau Scanpix

Spænd sikkerhedsbæltet – i denne uge kan det godt blive vildt på finansmarkederne.

På onsdag forventes den amerikanske centralbank nemlig at sætte renten ned for første gang i over ti år og potentielt give aktiemarkedet endnu en adrenalinindsprøjtning. Den formodede rentenedsættelse kommer midt i et stormvejr om handelskrigen mellem USA og Kina, lavere global vækst og store spændinger i Mellemøsten, der har været med til at gøre investorerne nervøse over de seneste måneder.

Aktiemarkedet har dog alligevel været i stand til at nå historiske højder netop på grund af forventningen om løsere pengepolitik fra den amerikanske centralbank. Der er derfor meget på spil, når centralbankchef Jerome Powell på onsdag kl. 20 dansk tid afslører resultatet af ugens rentemøde. En rentenedsættelse på 0,25 procentpoint bliver betragtet som en done deal, så for virkelig at begejstre aktiemarkedet skal bankfolkene i Washington rulle en endnu større rentenedsættelse ud.

»Det er vigtigt, at de leverer. Men de skal holde den fine linje mellem at levere varen og ikke være alt for negative om global og amerikansk vækst. Det bliver rigtigt svært for dem at gøre alle glade,« siger Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg hos Danske Bank.

Her er fire mulige scenarier for onsdagens møde, og hvordan det kan påvirke finansmarkederne.

1. Ingen rentenedsættelse

Der er ingen aktører i finansmarkedet, der tror på dette scenarie. Efter rentemødet i juni stod det lysende klart, at banken agter at løsne pengepolitikken mindst én gang i år, og alle forventer, at det bliver på dette møde.

De seneste nøgletal har dog vist, at den amerikanske økonomi er i fin form, så det kan være svært for Jerome Powell & co. at forklare, hvorfor man vælger at sætte renten ned, mens der er solid vækst, et stærkt arbejdsmarked og ekspansiv finanspolitik. Der er i virkeligheden mange ting, der taler for at holde renten i ro.

Markedskonsekvenser: Forvent markedskaos. Statsrenter vil formentligt stige hurtigt, fordi de allerede har indregnet løsere pengepolitik. Dollaren vil stige, og aktiemarkedet vil vende næsen stik syd. Det kan godt komme til at ligne turbulensen, vi så tilbage i december sidste år, da bekymringer om stigende renter i USA hev aktiemarkedet ned verden over. Dengang havde det toneangivende S&P 500-indeks den værste december siden 1931 og det værste år siden finanskrisen i 2008.

Nogle sektorer vil formentligt klare sig bedre end andre. Bankaktier har for eksempel været under hårdt pres fra lave renter, så hvis renten bliver holdt i ro, vil de formentligt outperforme det brede marked.

2. Skærer renten med 0,25 procentpoint – signalerer flere er på vej

Det er det mest sandsynlige scenarie – at centralbanken nedsætter renten med 0,25 procentpoint og på det kraftigste signalerer, at den vil lempe yderligere senere i 2019. Markedet har allerede indregnet mindst to rentenedsættelser inden nytår, så det er afgørende, at Powell ikke dræber det håb.

Markedskonsekvenser: Da markedet netop har taget højde for dette scenarie, er der en risiko for, at det bliver en anelse skuffet – det fænomen man i finansverden beskriver som »buy the rumour, sell the fact«. Den amerikanske storbank Morgan Stanley siger, at alt under en rentenedsættelse på 0,50 procentpoint kan få dollaren til at stige, og det vil hive særligt amerikanske aktier ned. Det vil formentligt også betyde, at statsrenterne stiger, hvilket gør markedet nervøst.

Markedsreaktionen kan nemt komme til at ligne den, vi så efter mødet i Den Europæiske Centralbank i sidste uge. ECB leverede præcis, hvad investorerne havde forventet, og aktier jublede kortvarigt, men endte dagen med relativt store tab, fordi markedet havde håbet på den helt store overraskelse.

3. Skærer med 0,25 procentpoint – signalerer, der ikke er flere på vej

Der er også risiko for, at den amerikanske centralbank sætter renten ned, men samtidig signalerer, at det er en éngangsfornøjelse. Her er det helt afgørende, hvor optimistisk banken er i sin økonomiske prognose, når den forklarer, hvorfor man ikke skal regne med flere lempelser i år.

Markedskonsekvenser: Det er det næstdårligste scenarie og udløser stor sandsynlighed for, at markedet bliver skuffet. På den måde kan vi godt ende i en situation, hvor vi får en rentenedsættelse, men at renterne og dollaren samtidig stiger, mens aktiemarkedet falder. Hvis banken ser meget lyst på fremtiden, vil det formentlig afbøde noget af markedsuroen.

4. Renten sættes ned med 0,50 procentpoint

Der er en god 20 pct. chance for, at centralbanken går all out og sænker med 0,5 pct. basispoint. Ud over Morgan Stanley ligger UBS også i den lejr, så der er nogle relativt store kanoner, der har sat deres penge på den store rentenedsættelse. Argumentet for at det skal ske, er, at det er vigtigt at rykke stort og hurtigt for at mindske risikoen for en recession.

Markedskonsekvenser: Markedet har ikke priset dette scenarie ind, så det vil hurtigt forsøge at indrette sig efter den nye virkelighed. Det betyder endnu et fald i rentemarkedet, en svagere dollar og formentligt, at aktier stiger til friske rekorder. Der er dog et forbehold: Hvis den store renteændring kommer, fordi bankfolkene ser meget sort på fremtiden, kan det tage toppen af euforien.