Fire eksperters bud på 2011

Hvordan bliver 2011 som investeringsår for private? For at få det belyst har Berlingske Business stillet fire forskellige eksperter nedenstående spørgsmål.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. Hvilke lande/områder vil få den bedste økonomiske vækst i 2011? Hvor vil det gå dårligst?

2. Hvilke aktiemarkeder vil klare sig bedst i år? Hvordan vil det danske aktiemarked klare sig?

3. Hvilke sektorer af aktier vil være bedst at investere i i 2011?

4. Hvordan bliver året for obligationerne?

Søren S. Astrup, direktør, Formuepleje a/s:

Ad. 1. Den globale vækst bliver pænt over fire procent. Væksten i 2011 bliver dog lavere end 2010, som ser ud til at lande på 4,8 procent globalt. Årsagen til den lidt svagere vækst er primært, at de etablerede økonomier med USA og EU kører i slæbegear samtidig med at væksten i emerging markets (primært Asien og Latinamerika) vil aftage i forhold til 2010.

Ad. 2. De europæiske markeder vil klare sig bedst. Indtjeningsvæksten for store europæiske selskaber vil lande i omegnen af 15 procent i 2011 – i sig selv fornuftigt. I det hele taget fremstår europæiske aktier som de billigste målt på gængse nøgletal, når man kigger på aktiemarkederne i de større regioner i verden. Dette gælder også, når der ”renses” for den stadig problematiske banksektor. Ingen tvivl om at der er mange gode danske selskaber, som vil klare sig godt i 2011. Hvorvidt det danske ”marked” vil klare sig godt, er dog et spørgmål, om man tror, at Novo Nordisk, Danske Bank, Carlsberg og AP Møller-aktierne klarer sig godt.

Ad. 3. Mit aktiefokus vil benhårdt rette sig mod en attraktiv prisfastsættelse, hvilket nu betyder mange aktier inden for energi, stabilt forbrug og IT. Finansaktier vil jeg være noget mere påpasselige med. Historien viser dog at uden en finanssektor i bedring, bliver der ikke noget generelt aktierally.

Ad. 4. Undgå statsobligationer – der er rigeligt med alternativer. Det klogeste i året som helhed vil være at ”undervægte” statsobligationerne inklusive de amerikanske. For danske investorer bør afkastet derimod hentes i realkreditmarkedet, ligesom virksomhedsobligationer og puljer med virksomhedslån stadig kan være interessante.

Eric Siegloff, ING Investment Management:

Ad. 1. Emerging markets vil også i 2011 være den gruppe af lande, som klarer sig bedst. Med Kina, Indien og Brasilien blandt de stærkeste. Mellem de vestlige lande vil råvareproducerende lande som Australien og Norge få den højeste vækst. I lande som Tyskland og USA vil det ligeledes gå bedre, mens væksten i eurozonen vil være presset af de fortsatte tiltag for at få bugt med gældskrisen.

Ad. 2. Aktierne på emerging markets vil fortsætte med at klare sig bedst. Men forspringet til de øvrige aktiemarkeder vil blive mindre i år, fordi regeringerne i disse lande vil stramme pengepolitikken for at få bekæmpet en stigende inflation. Omvendt med de vestlige lande hvor der fortsat vil være en stimulans fra den økonomiske politik. USA og Japan kan overraske positiv i 1. kvartal i år.

Ad. 3. De bedste sektorer vil være dem, der er med til at underbygge den globale vækst, virksomhedernes investeringer og de høje råvarepriser. Det vil sige IT-branchen og energisektoren. For de mere defensive investorer kan medicinal industrien være attraktiv, mens telesektoren kan være god, fordi selskaberne i denne sektor betaler en høj og vedvarende dividende.

Henrik Drusebjerg, seniorstrateg, Nordea:

Ad. 1. Vi ser stadig en todelt verden. Udsigterne for den vestlige verden er positive, men ikke meget mere. Opsvinget halter. Den anden halvdel , som vil klare sig bedre, er emerging markets i form af Asien uden Japan, Latinamerika og Rusland. De er ikke i nær samme omfang ramt af finanskrisen.

Ad. 2. På verdensplan tror vi, at aktiemarkederne kommer til at stige med mellem ti og 15 procent i år. Men vi anbefaler, at man investerer mere i emerging markets, end man eller ville have gjort, fordi udsigterne for disse markeder er bedre. Dansk aktier vil fortsætte med at stige, men markedets forventninger til de danske aktier er også meget høje.

Ad. 3. Den sektor, vi er mest positiv over for, er IT. Det skyldes, at vi i de sidste to år under finanskrisen har set, at virksomhederne har arbejdet på at blive mere effektive via investeringer i IT. Den udvikling vil fortsætte, og det gør, at IT-virksomhederne får et betydeligt antal ordre.

Ad. 4. År 2011 vil markere et skift for obligationerne. Efter 30 år med faldende renter og derved stigende kurser, vil det modsatte være tilfældet i år. Vi anbefaler dog stadig investeringer i obligationer, for de udgør forsikringen mod en ny nedtur. Samtidig kan det være en god ide at overveje at købe nogle virksomhedsobligationer. De har en højere risiko, men ligger til at give et afkast på mellem syv og 12 procent i år.

Jeppe Christiansen, adm. direktør i LD Invest:

Ad. 1. Der er grund til at tro, at 2011 bliver et år med pæn økonomisk vækst i det meste af verden med det forbehold, at vækstraterne bliver meget forskellige i de enkelte lande og regioner. Højeste vækst bliver i Asien og Sydamerika, mens Sydeuropa fortsat vil have problemer.

Ad. 2. De globale aktiemarkeder vil få et godt år. De fleste markeder har fortsat et potentiale særligt i relation til, at renteniveauet er lavt. Danske aktier vil også klare sig godt. Danisco er jo et aktuelt eksempel på, at udlandet ser positivt på de danske selskabers flotte performance.

Ad. 3. Jeg vil nævne tre sektorer: IT, fordi sektoren i dag er en moden branche med en sund udvikling i indtjeningen. Her 11 år efter IT-boblen var på sit højeste, kan flere af de helt store, globale IT-selskaber betragtes som value-aktier. Sundhed, fordi sektoren underliggende nyder godt af den aldrende befolkning, der sikrer en underliggende høj vækst. Man skal dog være meget selektiv, da prissætningen er meget forskellig på grund af, at flere af de store giganter risikerer at blive af ramt patentudløb. Endelig vil jeg nævne telekom, da sektoren er fantastisk til at genere cash flow.

Ad. 4.Generelt er der ikke så meget at hente på obligationsmarkedet i disse år. Jeg tror, man skal passe på med at have for mange lange obligationer, da risikoen for stigende rente giver faldende priser. Det sikreste vil være korte obligationer.