Finansuro sender investorerne mod yen

En række uafklarede spørgsmål om Storbritannien rolle i fremtidens Europa giver usikkerhed på finansmarkederne mandag.

Euro, Hong Kong dollars, U.S. dollars, japanesiske yen, britiske pund and kinesiske 100-yuan pengesedler. Fold sammen
Læs mere
Foto: JASON LEE

Nervøsiteten får investorerne til at købe de mere sikre aktiver - herunder statsobligationer og japanske yen, der normalt betragtes som sikrere steder at placere sine penge.

»Det er en klassisk risikoaversion på markedet, hvor investorerne søger mod de mere sikre papirer, og det styrker yen,« siger Niels Christensen, der er valutastrateg i Nordea.

En dollar koster mandag 114,14 yen, hvilket er en svækkelse på 0,8 pct. fra fredag, hvor man skulle betale 115,04 yen.

Investorerne afventer en tale tirsdag fra den britiske premierminister, Theresa May, der vil uddybe planerne for landets farvel til EU-samarbejdet.

Små bidder af talen har angiveligt været lækket til flere medier, og budskabet synes at være, at Storbritannien går efter et hårdt brexit, der giver landet kontrol over immigration, mens det indre marked i EU ikke har samme prioritet.

Disse rygter svækker pund, og valutaen kan blive svækket yderligere.

»Hvis hun strammer retorikken omkring brexit, så vil det formentlig svække pund. Der er allerede indregnet en del i pundkursen, så der skal markante meldinger om et hårdt brexit, hvis det for alvor skal sætte sig.«

»Man skal jo huske, at de britiske nøgletal har været ganske pæne siden afstemningen i juni, så vi mangler stadig at se effekten af brexit, og det skyldes blandt andet, at vi endnu ikke kender til de konkrete planer for brexit,« siger Niels Christensen fra Nordea.

Pund koster mandag 8,45 kr. mod 8,52 kr. fredag eftermiddag.