Finansradio: Vestas mister førerposition i Kina

Vestas har mistet sin førerposition på verdens hurtigstvoksende marked for vindenergi, Kina, til den farligste, lokale konkurrent ved navn Goldwind, skriver dagbladet Børsen.

Det er endnu et eksempel på, hvor hurtigt kinesiske virksomheder kan tage føringen på et marked. I mange tilfælde har udenlandske selskaber kun har en stærk position nogle få år, før de overhales. Goldwind blev grundlagt for kun ni år siden, og vindmølleproduktionen har reelt kun haft betydningen siden 2004. På kun tre år er Vestas og de andre udenlandske konkurrenter som Gamesa og GE blevet vippet af pinden i Kina.

- Vi regner med at fordoble produktionen hvert år, siger vicedirektør Li Yuzhuo, Goldwind, til Børsen under et besøg på en af koncernens fabrikker i Urumqi i det nordvestlige Kina.

Ældre sælger ud af aktier
Det grå guld vil ikke risikere at skulle droppe restaurantbesøg og ferier til sydens sol til fordel for havregrød og solbadning på altanen, og uroen på aktiemarkederne har fået de ældre danskere til at sælge stort ud af deres aktiebeholdning. Det skriver dagbladet Børsen. De sidste tre måneder har de over 60-årige solgt for 13,7 mia. kr. aktier, hvilket er knap en tredjedel mere, end de har købt i samme periode. Det viser nye tal fra Værdipapircentralen (VP). Og selvom ældre generelt sælger flere aktier, end de køber, er der tale om en markant stigning i forhold til resten af året, hvor det grå guld i gennemsnit har solgt 13 pct. flere aktier, end de har købt.

- Vi mener, det er et rigtig godt tidspunkt at sælge på, fordi danske aktier generelt er dyrere end internationale aktier, og dermed er de mere følsomme, hvis de problemer, vi har set med subprime-lånene, spidser til. Vi anbefalede selv vores kunder at reducere deres andel af danske aktier for tre måneder siden, og netop de ældre har grund til at være mere forsigtige, siger Jesper Kirstein, fra rådgivningsfirmaet Kirstein Finans.

Hør finansradio her

Finansradio er leveret af Netposten.dk