Finansminister ser gerne et mere aggressivt IMF

Den amerikanske finansminister, Jack Lew, ser gerne, at den Internationale Valutafond, IMF, spiller en mere aggressiv rolle i styringen af globale ubalancer på valutamarkederne og samtidig går hårdere til medlemslande, der ikke lever op til deres forpligtelser.

Den amerikanske finansminister, Jack Lew, ser gerne, at den Internationale Valutafond, IMF, spiller en mere aggressiv rolle i styringen af globale ubalancer på valutamarkederne og samtidig går hårdere til medlemslande, der ikke lever op til deres forpligtelser. Fold sammen
Læs mere
Foto: BOBBY YIP

I en tale, der sigtede mod igen at placere USA for bordenden i det globale finansielle system, opfordrede finansministeren også nye spillere som eksempelvis den nyetablerede Asian Infrastructure Investment Bank til, at leve op til standarder etableret af IMF og Verdensbanken.

Det skriver Financial Times

Lew opfordrede desuden IMF til at være mindre diplomatiske over for medlemmer, der ikke overholder sine underskrevne forpligtelser. Således bør IMF ifølge sit mest indflydelsesrige medlem være mere aktiv i forhold at nævne og udstille dem, der foretager kursmanipulation for at få en konkurrencefordel.

Udtalelserne fra Lew signalerer en fortsat stigende bekymring hos amerikanerne over globale valutatendenser og forvaltningen af betalingsbalanceoverskud hos store økonomier som Tyskland og Kina.

Endvidere har globalisering og det store amerikanske handelsunderskud længe været et følsomt emne i amerikansk politik, og en bekæmpelse af dette er et af hovedpunkterne i blandt andet Donald Trumps præsidentkampagne.