Finansmarkedernes grundbog skal skrives om efter historisk fredag

Det, der ikke burde kunne lade sig gøre, skete fredag for S&P 500-indekset og obligationsmarkedet.

Foto: LUCAS JACKSON

Vi lever i interessante tider på de finansielle markeder, og fredag var ingen undtagelse på de amerikanske markeder. Her blev en af de finansielle markeders grundlæggende logikker sat ud af kraft for en stund: Sammenhængen mellem statsobligationernes rente og aktiekurserne.

Normalt følges de ad i den forstand, at faldende renter på statsobligationer vil være et udtryk for, at investorerne søger ly fra usikkerhed på aktiemarkedet. Og omvendt hvis investorerne tror på stigende aktiekurser.

Fredag gik obligationer og aktier så hver deres vej, skriver Bloomberg. Aktierne på S&P 500-indekset steg til noget nær rekordniveau. Samtidig faldt renten på de amerikanske statsobligationer tilsvarende til niveauer tæt på bundrekord. Aldrig har aktier og obligationer endt en uge med at være så tæt på deres respektive rekorder.

Forklaringen skal ifølge analytikere findes i den store forskel på tilstanden i den amerikanske økonomi sammenholdt med resten af verden. De amerikanske aktiemarkeder blev fredag drevet frem af stærke amerikanske jobtal - kombineret med fortsatte forventninger om, at næste renteforhøjelse fra Den amerikanske Centralbank ligger langt ude i fremtiden. Omvendt er de amerikanske statsobligationer trykket i bund af stemningen på de internationale markeder.

»Aktiemarkedet og obligationsmarkedet udtrykker to meget forskellige meninger. På overfladen virker det selvmodsigende. Jeg er selvfølgelig glad på vegne af dem, der tror på aktiemarkedet, men jeg har fornemmelsen af, at der foregår noget dysfunktionelt,« siger Jack Ablin, chief
investment officer for BMO Private Bank, til Bloomberg.