Finansmarkederne tillader sig et pusterum i nedturen

Efter to dage med markante fald stiger aktierne verden over tirsdag. Intet er dog blevet bedre, siger strateg.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

København: Efter to dage med blodbad på de finansielle markeder stiger aktierne Europa over tirsdag. Der er dog ingen grund til at tro, at noget er blevet bedre.

Aktiefaldene blev udløst af, at Storbritannien torsdag stemte sig ud af EU.

Siden da har premierminister David Cameron meldt sin afgang, oppositionspartiet Labour er i krig med sig selv, Skotland overvejer en løsrivelse, freden i Irland er truet og det britiske pund er kollapset.

Ingen politikere i Storbritannien har taget teten, og derfor er der fortsat totalt uklarhed om, hvad der skal ske.

»Der er ikke noget, der har forandret sig tirsdag og kan give grund til aktiestigningerne. Men det er meget typisk, at når markeder svinger så meget, så kommer der dage, hvor de retter sig lidt.«

»Jeg tror ikke, at man skal lægge så meget i det, ud over at det er et lille pusterum i en ellers nedtrykt stemning. Usikkerheden er stadig total,« siger seniorstrateg i Nordea Tine Choi Danielsen.

Det toneangivende danske aktieindeks, OMX C20 Cap, stiger tirsdag med to procent efter at være faldet med 8,5 procent fredag og mandag.

I Europa stiger aktierne i Paris, Frankfurt og London med over to procent, mens pundet styrkes en smule til 1,331 dollar. Dog fortsat milevidt fra de 1,49 dollar, det lå i før fredag.

»Risikoappetitten er fuldstændig forsvundet. Spørgsmålet er nu, hvor lang tid vi skal være i denne her situation.«

»Før vi får noget håndgribeligt om, hvad der skal ske, så vil investorerne holde pengene på sidelinjen. Pilen er for nedadgående, men det vil være med store udsving. Den overordnede tone er negativ,« siger Tine Choi Danielsen.

Hun retter nu fokus på den store amerikanske jobrapport for juni, der kommer næste fredag.

»Hvis den skuffer, så får vi en endnu længere periode med aktiekursfald. Historisk har vi set, at politisk usikkerhed kan give dårlig stemning. Men hvis vi for alvor skal se kursfald, så skal det kombineres med fakta.«

»Så kommer der tal, der indikerer en recession, så står vi med den værst tænkelige cocktail af dårlige nøgletal og politisk usikkerhed,« siger seniorstrategen.

/ritzau/