Finansmarkeder løftet af græsk dynamitstang

Der er bred jubel på finansmarkederne onsdag ved middagstid, efter at Grækenlands regeringschef, Alexis Tsipras, angiveligt har kastet lidt af en bombe i de kuldsejlede forhandlinger og valgt at acceptere stort set alle krav stillet af kreditorerne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Søndagens folkeafstemning om reformkravene i Grækenland er dog fortsat et problem for kreditorerne.


Ifølge avisen Financial Times skrev Tsipras sent tirsdag et brev til kreditorerne - EU, Den Internationale Valutafond (IMF) og Den Europæiske Centralbank (ECB) - hvor han lagde op til græsk accept af stort set alle reformkrav til landet, så det kan få adgang til endnu en hjælpepakke.

Selv om Grækenlands deadline for at afdrage på sit IMF-lån var tirsdag aften, er der alligevel basis for at forhandle videre nu på baggrund af brevet, skriver avisen.

Det har fået investorerne i jubelhumør i Europa: Der er løft på 2,1 pct. til DAX-indekset i Tyskland, 1,4 pct. til Londons FTSE 100-indeks og 2,3 pct. for det franske CAC 40-indeks. Den græske børs er dog lukket. Herhjemme stiger C20 Cap-indekset med 1,5 pct.


I brevet er der enkelte modkrav fra Tsipras, blandt andet med hensyn til momsrabat til græske udkantsøer og en forsinket implementering af den højere pensionsalder på 67.


Ifølge Financial Times skal eurogruppen - eurozonens finansministre - diskutere Tsipras' svar på et telefonmøde klokken 17.30 onsdag.

Kreditorerne ser dog fortsat søndagens folkeafstemning i Grækenland, hvor grækerne skal tage stilling til, hvorvidt de vil sige ja eller nej til reformkravene fra kreditorerne i bytte for mere økonomisk støtte, som et problem i forhandlingerne. Det skriver Bloomberg News med henvisning til en talsperson fra EU.


/ritzau/FINANS

/ritzau/FINANS