Finanskrisens skræk vender tilbage

Det lån, der var med til at få den globale økonomi til at styrte i grus tilbage i slutnullerne under finanskrisen, er på vej tilbage.

Foto: MARK AVERY. A foreclosure sign in front of a home at 1456 Albillo Loop in Perris, California in this May 2, 2007 file photo. As the financial crisis begins to be felt on Main Street America, nearly one in six U.S. homeowners are finding themselves in "under water" - - owed more on the mortgage than the house is worth - - a situation more and more Americans are finding themselves in, threatening the economy with a new wave of foreclosures and bankruptcies. To match feature FINANCIAL/USA-HOUSING REUTERS/Mark Avery/Files (UNITED STATES)
Læs mere
Fold sammen

De er blevet kaldt en finansiel atombombe. Et billede på et sygt system. Årsagen til alverdens onder som arbejdsløshed, tvangsauktioner og butiksdød.

Men nu er subprimelånet tilbage i den amerikanske finansielle sektor for første gang siden den finansielle krise.

Det sker, når Credit Suisse i denne uge vil sende den første kreditvurderede pakke af boligobligationer med subprimelån på markedet, skriver Financial Times.

Lone Star en stor kapitalfond har købt for 161,7 millioner dollar af lånene, der er udsted af Caliber Home Loans, som vil understøtte boligobligationer, der er arrangeret Credit Suisse og bliver kreditvurderet af bureauerne Fitch og DBRS.

Der vil være et marked for investorer, der forlanger kreditvurderinger til at købe obligationerne, mener Fitch, der tror på, at investorer vil tage konceptet til sig.

Subprimelånene blev under finanskrisen kendt for at være en pakke af dårlige lån med en større sandsynlighed for, at folk ikke betalte deres afdrag. De blev sat sat sammen i en obligation og solgt til investorer, der søger efter et afkast. Sagt på godt dansk får folk, der har en dårlig kreditværdighed, lov til at låne penge. Selvsagt betyder det, at der en vis risiko for, at lånet ikke bliver tilbagebetalt.

Netop denne konstruktion var en drivende faktor i den finansielle krise, der kastede amerikanske banker ud i en uløselig krise, hvor de økonomiske tab eksploderede i raketfart i takt med, at låntagerne ikke kunne afdrage på deres lån, og husene røg på tvangsauktion.

Efter krisen har andre långivere end banker brugt metoden, ligesom også bilsælgere har brugt det, men det er første gang, at en etableret bank bruger den stærkt omdiskuterede model igen.