Finanskrisen rammer investeringsforeninger hårdt

Penge placeret i investeringsforeninger skrumper efter de negative nyheder på finansmarkederne.

Nye tal fra Investeringsforeningsrådet (IFR) viser, at den samlede formue i foreningerne i september faldt til 781 mia. kr. fra 857 mia. kr.

- En del af formuefaldet skyldes tilbagegang af beviser hos institutionelle investorer på 14 mia. kr., hvorimod private investorer solgte beviser for 5 mia. kr. Investorerne fik udbetalt udbytter på knap 1 mia. kr., primært i obligationsafdelingerne. Det samlede kurstab for investorerne beløb sig 55 mia. kr., som primært ramte aktieafdelingerne, skriver IFR i en pressemeddelse.

Værst ser det ud for penge investeret i Sparinvest Europæiske Finansielle Aktier, hvor en hundredkroneseddel siden begyndelsen af 2008 er blevet næsten halveret og nu kun kan trække 51,51 kr. hjem.

I det hele taget var september hård for aktieafdelingerne, hvor de danske, nordiske, østeuropæiske og latinamerikanske aktieafdelinger generelt klarede sig dårligst. Tabene lå på op til 19 pct. i de typiske afdelinger.

Det haltende aktiemarked får ikke direktør hos IFR Jens Jørgen Holm Møller til at afskrive aktierne som gode investeringer.

- Når markedet vender, kan det gå hurtigt, og hvis man går glip af disse stigninger, har man fastlåst sit tab. Det vigtigste er, at den enkelte investor fordeler opsparingen mellem obligationer og aktier, så sammensætningen passer til vedkommendes risikoprofil og tidshorisont, siger Jens Jørgen Holm Møller.

Han anbefaler derfor investorerne, at holde fast i deres investeringer og have en god fordeling mellem obligationer og aktier.

I obligationsafdelingerne ser gevinsterne større ud, men de oplevede alligevel små negative afkast i september. I den typiske korte afdeling lå tabet på cirka 0,5 pct. og på 1 pct. i den typisk lange afdeling, men flere af disse afdelinger opnåede dog også positive afkast.

Topscoren af alle investeringsforeninger indtil videre i 2008 skal derfor findes i netop en af obligationsafdelinger. Sydinvest Højrentelande Valuta ligger øverst ved at have forvandlet 100 kr. til 107,02 i indeværende år.

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )