Finanskalender: Din guide til de vigtigste begivenheder i uge 8

Berlingske har samlet et overblik over de vigtigste regnskaber og nøgletal, der kan rykke finansmarkederne i den kommende uge.

Direktør for det danske biotekselskab Genmab, Jan van de Winkel. Selskabet kommer med regnskab i næste uge, men med en stor del af virksomhedens værdi liggende i produkter, der stadig er under udvikling, er regnskabet formentligt ikke den vigtigste indikation på virksomhedes fremtidige værdi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen/ Ritzau Scanpix

Mandag 17. februar

Der kommer BNP-tal fra Japan for fjerde kvartal af 2019. På den første dag i kvartalet øgede den japanske regering en omstridt salgsskat fra otte til ti pct. Der var stor bekymring om effekterne af skattestigningen, fordi det japanske privatforbrug faldt betydeligt, da man i 2014 lavede et lignende indgreb. Markante fald er også sket denne gang. Japan har længe haft lav BNP-vækst, og økonomien skrumpede senest på kvartalsbasis i tredje kvartal 2018.

Desuden kommer Rovsing og Jutlander Bank med regnskaber.

Tirsdag 18. februar

Der kommer tal på ændringen i antallet af modtagere af arbejdsløshedsunderstøttelse i Storbritannien. I december steg antallet med 14.900. Maj 2018 er den seneste måned, hvor antallet af modtagere faldt.

Der kommer en måling af økonomers forventninger til tysk økonomi i ZEW-indekset. Tallet var markant negativt under den økonomiske usikkerhed i Tyskland i 2019 og var -22,8 så sent som oktober. Siden er der indgået en handelsaftale mellem USA og Kina, og indekset er steget til 26,7 ved den seneste måling i januar, hvilket indikerer optimisme.

Desuden kommer Nordfyns Bank med årsregnskab.

Onsdag 19. februar

Der kommer tal for inflationen i britisk økonomi. Inflationen i Storbritannien har længe været faldende, og i sidste måned blev analytikerne overraskede over, at den faldt fra 1,5 til 1,3 pct. Nationalbanken har et inflationsmål på en til tre pct.

Det danske biotech-selskab Genmab kommer med årsregnskab for 2019. Selskabets regnskaber vises ikke stor interesse på børsen, da en stor del af virksomhedens værdi ligger i dens produktudviklings-pipeline. I den forbindelse kommer amerikanske FDA i marts med en afgørelse om et middel, Genmab har udviklet i samarbejde med Novartis.

Desuden kommer Salling Bank og Kreditbanken med årsregnskab.

Torsdag 20. februar

A.P. Møller-Mærsk kommer med årsregnskab for 2019. Containermarkedet gik tilbage i kvartalet på grund af lavere global vækst, og dermed gjorde omsætningen i Mærsk det også, med 0,9 pct. Omkostningerne faldt især i Hav-forretningen, hvilket førte til en forbedret driftsmargin (EBITDA) på 16,5 pct. sammenlignet med en driftsmargin i tredje kvartal 2018 på 14,3 pct. Selskabets fokus ligger i øjeblikket på at skabe overskud frem for vækst i omsætningen. Virksomheden så en vækst i driftsresultatet på 20 pct. i de første ni måneder af 2019, mens omsætningen steg 0,7 pct.

Forsikringsselskabet Topdanmark kommer med årsregnskab. Virksomhedens forsikringspræmier steg i årets første ni måneder med otte pct., hvilket primært var drevet af en vækst i livsforsikring. Profitten øgedes med blot fire pct. fordi overskudsgraden i livsforsikringsforretningen er mindre end på andre områder. Aktiekursen er steget blot 1,6 pct., det seneste år.

Luftfartsselskabet Air France-KLM kommer med årsregnskab. Omsætningen steg 4,9 pct. i første halvår af 2019 sammenlignet med samme periode i 2018, mens kapaciteten voksede 3,9 pct. i passagerforretningen, mens antallet af passagerer steg 4,8 pct. Driftsresultatet faldt 5,9 pct. – hovedsageligt på grund af en stigning i omkostningerne til brændstof. Aktiekursen er faldet 8,5 pct. i de seneste 12 måneder. To uger før årsregnskabet offentliggjordes et samarbejde med Delta og Virgin om at integrere selskabernes rutenet.

Desuden kommer Bavarian Nordic, cBrain, Topsil Semiconductor, Fynske Bank, Hvidbjerg Bank, MT Højgaard Holding, og Vestjysk Bank med årsregnskaber.

Der kommer forbrugertillidsindeks fra tysk økonomi fra analysevirksomheden GfK. Indekset viste et fald fra 10,7 i marts til 9,7 i september, men i den seneste måling registreredes en lille stigning fra 9,7 til 9,9.

Fredag 21. februar

Ugens sidste nøgletal kommer fra Markit, der præsenterer PMI-tal for industrien i flere økonomier. Iblandt dem er Frankrig, som stadig er ramt af strejker som svar på præsident Macrons pensionsreform. Strejkerne ser ikke ud til at bekymre indkøbscheferne, som med en måling på 51,1 – en stigning på 0,7 point siden december – indikerer bedring i produktionssektoren.

Der kommer også PMI for tysk industri. Siden begyndelsen af 2019 har det tyske indeks befundet sig under 50, hvilket indikerer en negativ udvikling. Indekset er steget fra 41,7 til 45,2 mellem september og januar, hvilket gjorde januar til den bedste måling siden februar 2019.

Der kommer ligeledes et PMI-tal for den samlede industri i euroområdet. Indekset har ligget under 50 i 12 måneder, men lå i januar på det højeste niveau siden april 2019. Grækenland havde den bedste måling på 54,4, mens Tyskland trak ned.

Desuden kommer Luxor og Brdr. A&O Johansen med årsregnskab.