Finansfokus - uge 51

Mandag

Danisco vil med sit halvårsregnskab være ugens største danske trækplaster. Sukker- og ingrediensaktien har været i modvind, og over det seneste år har aktien smidt 25 pct. Danisco oplevede for en kort bemærkning kursfremgang i maj, da selskabet solgte sin aroma-division, Flavours, hvilket gav håb om yderligere frasalg. På 1-2 års sigt ventes sukkeraktiviteterne at blive afhændet. Sukkerdivisionen står for ca. 35 pct. af koncernindtægterne, mens hovedparten kommer fra Ingredienser, som er den klart mest profitable division.

Koncerndirektør Tom Knutzen har i halvandet år stået i spidsen for strategiplanen "Unfolding the potential", som skal øge driftsmarginalen. Strategiplanen har dog haft det svært grundet øgede energi- og råvareomkostninger.

- Danisco's indtjening vil også være negativt påvirket af den svækkede dollar. Yderligere har vi set, at Daniscos storkunde Unilever har haft det svært med is-salget i år, hvilket også vil trykke bundlinjen, vurderer Rune Majlund Dahl.

- Vores fokus er specielt rettet mod lønsomheden inden for Ingredienser. Specielt på aftaler med storkunder forventes lønsomheden at falde, vurderer aktieanalytiker Rune Majlund Dahl fra Sydbank, som har en neutral-anbefaling på Danisco.

- Arbejdet med at vælte de øgede omkostninger over på kunderne kan hjælpe aktien de næste to kvartaler. De høje vækstrater i salget til bioethanolbranchen ventes også at understøtte udviklingen. Men i øjeblikket ser jeg den største kurstrigger for at være salget af sukkerdivisionen, som ligger 1-2 år fremme, vurderer Rune Majlund Dahl.

På den svenske side af Øresund vil fokus mandag morgen være rettet mod modetøjsdetailgiganten Hennes & Mauritz, som er aktuel med salgstal for november. Aktieanalysechef Bjørn Schwarz fra Sydbank venter, at Hennes & Mauritzs salgsvækst vil ligge på 17 pct. i november med en "same store"-salgsvækst på 3,5 pct. Bjørn Schwarz har en positiv overvægtanbefaling på aktien.

Tirsdag

Nervøsiteten kan igen få frit spil, idet den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs er aktuel med regnskab for det forskudte fjerde kvartal. I seneste uge blev et godt regnskab fra Lehman Brothers ødelagt af manglede information til investorerne om udsigterne til 2008. Den 5. december sænkede finanshuset William Blair & Co. sine indtjeningsforventninger til Goldman Sachs i fjerde kvartal samt år 2008, hvilket skyldes det udfordrende forretningsmiljø med kreditkrisen. Trods det gentog William Blair sin positive "Outperform"-anbefaling på Goldman Sachs-aktien.

Onsdag

Blandt sidepapirerne vil fokus rettes mod entreprenøren Per Aarsleff, som er aktuel med årsregnskab. Aktien har klaret sig ualmindelig godt igennem det seneste år trods den huserende kreditkrise, og den er steget godt 50 pct. på et år. Efter salget af en fabrik i Esbjerg hævede Per Aarsleff sin overskudsprognose med 10 mio. kr. til 176 mio. kr. før skat for året. Det vil være en solid overskudsvækst fra 110,2 mio. kr. før skat året før. Investorerne vil være opmærksomme på Per Arsleffs første sæt prognoser for det kommende regnskabsår, men konservative prognoser med efterfølgende opjusteringer er dog ikke uvante hos Per Arsleff-koncernen.

På den makroøkonomiske front vil investorernes fokus rettes mod det tyske erhvervsbarometer fra Ifo-instituttet. Det tyske erhvervsbarometer befinder sig på et højt niveau, hvor det overordnede Ifo-barometer ventes at falde til 103,9 fra 104.

- På lidt længere sigt venter jeg, at Ifo-barometeret vil normaliseres og bevæge sig ned mod en værdi på 96, vurderer analytiker Anette Skovgaard fra Nordea Markets.

Torsdag

Finanshuset Bear Stearns aflægger regnskab for fjerde kvartal. Bear Stearns har stået i forreste række i finanssektorens nedtur i andet halvår af 2007, idet koncernen har satset hårdt på subprime-markedet. Koncernens regnskab for tredje kvartal var ramt af kollaps for flere af koncernens hedge-fonde. Siden 1. juli har Bears Stearns-aktien smidt godt 30 pct. af sin værdi. Investorerne vil afvente meldinger om mulighederne i 2008.

Fredag

På den makroøkonomiske front vil fokus rettes mod opgørelsen over privatforbruget og den personlige indkomst, som indeholder den vigtige inflationsindikator PCE-deflatoren. De seneste par måneders accelererende inflationstal (inklusiv energi og fødevarer) kombineret med udsigt til en svag amerikansk økonomi har igen fået nogle til at tale om risiko for stagflation (høj inflation og vigende vækst).

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )