Finansfokus - uge 43

 

Mandag

 

Den schweiziske transportgigant Kuehne + Nagel aflægger regnskab for tredje kvartal. En del af Kuehne + Nagels aktiviteter er i vejtransportbranchen, så DSV-investorerne kan få et praj om brancheudviklingen. Kuehne + Nagel meddelte i seneste regnskabspræsentation, at selskabet er interesseret i at opkøbe vejtransportselskaber i Storbritannien, Tyskland og Frankrig for 600 mio. schweiziske franc. Kuehne + Nagel hører også til blandt storkunderne hos A.P. Møller - Mærsk, så meldinger og vurderinger om containerfragtraterne ventes at kunne findes i regnskabet.

 

På den anden side af Øresund er Electrolux, som er Europas største hårde hvidevareproducent, aktuel med regnskab for tredje kvartal.

 

I USA starter dagen stille med regnskab fra medicinalkoncernen Merck & Co. Efter lukketid bliver spændingen sat en tand i vejret med præsentationer fra kreditkortgiganten American Express, mikrochiproducenten Texas Instruments samt computer, Mp3 og mobiltelefonproducenten Apple.

 

Tirsdag

 

Sydbank er første C20-medlem, som fremlægger regnskab for tredje kvartal. Seneste uges regnskab fra Jyske Bank har mindsket bekymringerne for de direkte kreditkriseeffekter på de danske banker. Investorerne vil nu afvente regnskabet fra Sydbank, og om banken i samme grad kan klare frisag i tredje kvartal. Sydbank-aktien hører til blandt de danske banker, der er hårdt ramt af kreditkrisen med et kurstab på godt 30 pct. siden juni. Sydbanks halvårsregnskab indeholdt en stor opjustering af basisresultatet til 2,0-2,2 mia. kr. fra 1,6-1,9 mia. kr. Halvårsregnskabet fik ros fra analytikerne, men de bemærkede også, at bundlinjen var hjulpet frem af tilbageførsel af tab på udlån.

 

Fra regionalbankerne får investorerne regnskab fra Fionia Bank. Fra den svenske side af Øresund får investorerne regnskab fra Svenska Handelsbanken, hvis omdømme er at føre en konservativ forretningsstrategi.

 

GN Store Nord investorerne retter blikket mod USA, hvor GN Netcom-konkurrenten Plantronics er regnskabsaktuel efter amerikansk lukketid. GN Netcom er i gang med en turn-around i sin headset-forretning, hvilket alt andet lige mindsker betydningen for brancheudviklingen.

 

Europas største olieudvindingskoncern BP. fremlægger regnskab for tredje kvartal. BP har den 11. oktober lanceret en effektviseringsplan, som skal skære antallet af ledere ned og derved øge effektiviteten. Den 11. oktober gav finanshuset Oppenheimer BP-aktien en neutral-anbefaling grundet usikkerhed for en nedtur i oliepriserne, hvilket finanshuset venter i løbet af de næste 3-6 måneder. Dagens vigtigste amerikanske før-markedsregnskaber kommer fra telegiganten AT&T og kemikaliekoncernen DuPont Co., som begge er Dow Jones-medlemmer. Efter lukketid er Amazon.com regnskabsaktuel.

 

Onsdag

 

Regionalbankerne Ringkjøbing Landbobank og Spar Nord Bank kommer i fokus med kvartalsregnskaber. Igen vil effekterne fra kreditkrisen være det overordnede tema for investorerne. Den svenske storbank Swedbank er ligeledes regnskabsaktuel. Lastvognsfabrikanten Volvo vil også tiltrække opmærksomhed med sit regnskab.

 

Den britiske medicinalgigant GlaxoSmithKline ventes at aflægge regnskab ved middagstid. Regnskaber fra den amerikanske flyproducent Boeing, bryggerigigant Anheuser-Busch og investeringsbanken Merrill Lynch vil også tiltrække opmærksomhed.

 

Torsdag

 

Novozymes aflægger regnskab for tredje kvartal. Selskabet har de seneste to kvartaler fået gang i salgsvæksten i vaskemiddelenzymdivisionen, hvilket ellers over en årrække har vist en flad udvikling. Novozymes har nævnt, at fremgang er understøttet af lageropbygning, så udviklingen på dette punkt vil få ekstra stor opmærksomhed. Novozymes henter 32 pct. af omsætningen i denne division. Novozymes evige vækstmotor er salget af "andre tekniske enzymer", hvilket blandt andet er enzymer til bioethanol-industrien, så det er her ventet, at Novozymes fastholder de høje vækstrater. Andre tekniske enzymer leverer 27 pct. af den samlede omsætning.

 

- Væksten i salget til vaskemiddel- og bioethanolindustrien vil få stor opmærksomhed. Vi venter, at væksten i vaskemiddelenzymdelen kan fastholdes den kommende tid efter en langperiode med dødvande, mens vi vurderer, at væksten i bioethanoldelen vil ligge i omegnen af 35 pct., udtaler senior aktiehandler Claus Thestrup fra Handelsbanken, som har en salgsanbefaling på Novozymes-aktien. Claus Thestrup bemærker, at markedsandelen i bioethanolezymbranchen ventes at blive øget til 60 pct. i 2010 fra 55 pct. i dag.

 

Fra banksektoren vil den nordisk bankkoncern Nordea tiltrække opmærksomhed med sit regnskab for tredje kvartal. Investorerne vil endnu engang rette blikket mod effekterne fra kreditkrisen. En del af opmærksomheden hos Nordea-investorerne er dog også på udsigterne for den svenske stats salg af sin aktiepost på 19,9 pct. I slutningen af september blev rygter bragt af den svenske erhvervsavis, Dagens Industri, om et SEB-opkøb af Nordea-aktieposten. Det var drivkraften bag et kurshop i Nordea-aktien på knap 15 pct. Fra analytikerkorpset blev det dog hurtigt afvist, hvor en fusionskonstellation kun ses sandsynlig ved, at Investor opkøber Nordea. Investor sidder på knap 20 pct. af aktierne i storbanken SEB. Nordea-aktien har tab en stor del kurshoppet, og den handles nu i 88 kr., efter at september-toppen var i kurs 94.

 

Regionalbankregnskaberne kommer fra Forstædernes Bank, Ringkjøbing Bank og Roskilde Bank.

 

I Europa er der regnskaber fra den hollandsk-britiske oliegigant Shell Group, den tyske bilproducent Daimler, den tyske luftfartskoncern Lufthansa samt den schweizisk-svenske industrigigant ABB. På den anden side af Atlanten kommer de vigtigste regnskaber fra mobiltelefonproducenten Motorola og softwaregiganten Microsoft.

 

Fredag

 

Europas største bilfabrikant Volkswagen er aktuel med regnskab for tredje kvartal. Volkswagen-aktien har klaret sig imponerende godt de seneste par år, hvilket sker i takt med at selskabet har forbedret sin indtjeningsevne markant. Netop indtjeningen stillet i forhold til omsætningen har været analytikernes store kritik punkt af Volkswagen i mange år. Det ser ud til at Volkswagen er godt i gang med at få løst problemet. I 2006 lå Volkswagen indtjeningsmarginal fra driften på 1,9 pct., og finanshuset Metzler ventet, at indtjeningsmarginalen bliver forbedret til 4,8 pct. i 2007. Volkswagen egen overskudsprognose for 2007 lyder på mindst 5,1 mia. euro, og flere analytikere ser gode muligheder for en opjustering fra bilproducenten.

 

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )