Finansfokus - uge 40

 

MANDAG

 

Det bliver erhvervsbarometrene, som ventes at tage en del af opmærksomheden i mandagens handel. På den europæiske side af Atlanten vil opmærksomheden kl. 10.00 rette sig mod PMI-erhvervsbarometeret for eurozonen. PMI-opgørelsen er begyndt at komme i en foreløbig udgave, og økonomerne venter, at den endelige udgave vil fastholde niveauet på 53,2, som første udgave både viste og skuffede med. Det var et fald fra 54,3.

 

Den amerikanske pendant, ISM-erhvervsbarometeret, vil vanen tro tiltrække større opmærksomhed. ISM præsenteres kl. 16.00. Opmærksomheden er også blevet øget de seneste dage, idet investorerne igen har været vidner til flere nedslående amerikanske nøgletal, hvor især boligmarkedet er garant for deprimerende læsning. ISM-erhvervsbarometeret er faldet de seneste to måneder og landede i august på 52,9, hvilket indikerer moderat vækst.

 

- Vi venter, at ISM-erhvervsbarometeret vil falde til 52,0 i september, hvor udviklingen i boligmarkedet, likviditetskrisen, hele subprime-sagen samt olieprisernes himmelflugt må påvirke negativt, udtaler Werming K. Pedersen fra Sydbank, som dog hæfter sig ved, at dollarens markante nedtur vil understøtte erhvervstilliden i USA.

 

Natten til mandag vil investorerne få nyt fra Japan via Tankan-rapporten,som indeholder det vigtige erhvervsbarometer.

 

TIRSDAG

 

NKT vil stjæle en del af rampelyset, idet industri- og teknologivirksomheden holder investordag i Italien, hvor fokus sættes på Nilfisk-Advance, som vil fastholde sin globale førerposition.

 

- I den netop offentliggjorte strategiplan "Building Power" signalerer NKT, at ambitionerne ikke blot skal indfries via organisk vækst, men også via selektive opkøb, siger analytiker Holger Smitt fra Sydbank.

 

Et vigtigt element i opkøbsstrategien er således at ekspandere markedsdækningen geografisk mod Østeuropa, Asien, Mellemøsten og Syd- og Mellemamerika. Det seneste markante opkøb af kinesiske Viper understøtter strategien. Holger Smitt hæfter sig også ved, at et væsentligt punkt i strategien er en fortsat intens udvikling af produkter, hvilket driver industrien.

 

TORSDAG

 

Den Europæiske Centralbank (ECB) holder pengepolitisk møde med renteannoncering kl. 13.45, men der er ikke udsigt til renteændringer fra denne kant. Over en bred kam venter økonomerne, at renten bliver fastholdt på 4,00 pct., hvilket også skete på seneste rentemøde, hvor centralbanken fastholdt sin hældning mod rentestigninger.

 

- Dollarens nedtur og især kreditkrisen er årsagerne til, at Den Europæiske Centralbank holder renten i ro, idet faktorerne er med til at lægge en dæmper på væksten i Europa, udtaler Werming K. Pedersen fra Sydbank, som hæfter sig ved den solide økonomiske vækst i Europa, den kraftigt faldende arbejdsløshed og inflationspres trækker i retning af rentestigninger. Den europæiske økonomi har i seks kvartaler i træk vokset mere end, hvad der er potentielt muligt i det lange løb, og kapacitetsudnyttelsen på 84,8 pct. er meget høj.

 

- Vi venter, at Den Europæiske Centralbank vil fastholde sin hårde tone og indikerer, at centralbanken sandsynligvis blot udskyder rentestigninger, vurderer Werming K. Pedersen.

 

FREDAG

 

SAS bringer sig selv i centrum med offentliggørelsen af trafiktal for september, hvilket sker efter en måned med Dash-flyene i alle avisernes overskifter.

 

- De mange aflysninger påvirker trafikvæksten direkte. Dash8 Q400-flyene fragter efter vores beregninger normalt færre end 5 pct. af SAS' passagerer, og den samlede negative effekt fra aflysningerne anslår vi til ca. minus 2 pct. Dermed bliver det meget svært for SAS at leve op til de seneste måneders opløftende trafikudvikling. Trafikvæksten i september ventes at lande på ca. 4,5 pct., vurderer senioranalytiker Jacob Pedersen fra Sydbank, som estimerer, at de groundede Dash-fly dagligt koster SAS 10-15 mio. skr. I alt har SAS udsigt til en regning på mere end 300 mio. skr., hvilket rammer bundlinjen.

 

Ugens store makroøkonomiske begivenhed bliver igen den amerikanske arbejdsmarkedsrapport, som i seneste måned leverede et chok med jobreduktion på 4000 i stedet for den ventede jobskabelse på 100.000. Så spørgsmålet er nu, om det blot var en enlig svale. Økonomerne venter, at jobskabelsen kommer tilbage på sporet, og konsensusprognosen lyder på 100.000 for september. De seneste opgørelser over ugentlige understøttelsesansøgninger (jobless claims) har ligget på et lavt niveau, men i modsat retning trækker ISM-jobkomponenten. Den indikerer en negativ jobskabelse.

 

- Seneste meget skuffende arbejdsmarkedsrapport blev hæmmet af et overraskende fald i den offentlige beskæftigelse, hvilket ikke har afsæt i den økonomiske situation. Derfor vil fokus denne gang være rettet mod den private beskæftigelse i rapporten, og vi venter, at den offentlige beskæftigelse igen vil rette sig. Alt i alt venter vi en jobskabelse på 100.000 i september, udtaler Johnny Bo Jakobsen fra Nordea Markets.

 

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )