Finansfokus - torsdag

Torsdagen bliver rigtig interessant, idet investorerne i Carlsberg og ALK-Abello får konkurrentnyt, mens der på makrosiden er rentemøde hos Den Europæiske Centralbank. Der vil også være en del fokus på dybden af den igangværende recession, efter onsdagens solide dyk på de globale børser og et rystende svagt tal for det amerikanske detailsalg i december.

Carlsberg-investorerne får nyt fra branchen med markedsopdateringen fra giganten Sabmiller for det forskudte tredje kvartal. Fusionsbryggeriet henter størstedelen af sine indtægter fra sine nord- og sydamerikanske samt sydafrikanske aktiviteter, hvor Carlsberg stort set ikke er repræsenteret. Carlsberg-investorernes fokus er rettet mod udviklingen i Sabmillers russiske og polske aktiviteter. I det seneste halvårsregnskab fra Sabmiller blev det til en solid positiv overraskelse trods en negativ påvirkning fra den stærkere dollar.

Investorerne i ALK-Abello vil kigge mod Frankrig, hvor den franske konkurrent Stallergenes er aktuel med en markedsopdatering for fjerde kvartal, hvilket sker forud for det franske selskabs helårsregnskab, som offentliggøres den 24. marts.

- Der vil være fokus på kvartalstallene, samt Stallergenes guidance for 2009, hvilket kan give et billede af udviklingen for markedet, som kan bruges som en direkte parallel til ALK-Abello, siger analytiker Brian Rathje hos finanshuset Gudme Raaschou.

- Det er begrænset, hvad markedsopdateringen byder på af tal, men det bliver interessant at se, hvorvidt selskabet har haft lanceret produktet på andre markeder end det tyske, hvor græspollenvaccinen Oralair opnåede godkendelse og blev lanceret i juni sidste år, bemærker analytikeren. Gudme Raaschou har en købsanbefaling på aktierne i ALK-Abello.

Den Europæiske Centralbank (ECB) er aktuel med rentemøde og renteannoncering kl. 13.45. Økonomerne venter en rentenedsættelse på 50 basispoint til 2,00 pct. Centralbanken kæmper i øjeblikket med negativt vækst og kraftigt faldende inflation.

På den anden side af Atlanten er der også et par interessante begivenheder i form af kvartalsregnskaber. Chipproducenten Intel kommer med regnskab for fjerde kvartal, men med nedjusteringen i sidste uge er der lagt en dæmper på spændingen. Intel sænkede da omsætningsprognosen for anden gang til 8,20 mia. dollar i fjerde kvartal, hvilket var klart under analytikerprognosen på 8,77 mia. dollar.

Det amerikanske biotekselskab Genentech kommer med regnskab for fjerde kvartal. Selskabet udvikler produkter inden for blandt andet behandling af kræft og vil være den største konkurrent til danske Genmab, når og hvis Genmab får sit medikament på markedet. Kigger man på selve regnskabstallene var Genentech i tredje kvartal ramt af øgede engangsudgifter i forbindelse med afskedigelser og effektiviseringer, hvorfor analytikernes forventninger ikke blev indfriet. Der vil også være lidt fokus på den igangværende opkøbskamp, da det schweiziske medicinalselskab Roche har budt markante 43,7 mia. dollar eller 89 dollar pr. aktie på de resterende aktier i Genentech, som Roche i forvejen sidder på 56 pct. af aktierne. Genentech har afvist dette tilbud.

Det amerikanske finanshus JPMorgan har fremskyndet sit regnskab til torsdag, og det bliver modtaget med ekstra stor spænding efter onsdagens uro i banksektoren. Uroen skyldes de voldsomme nedskrivninger hos Deutsche Bank og de øgede bekymringer om HSBC med Morgan Stanleys forudsigelser om nødvendigheden af et øget kapitalberedskab hos den britiske storbank. Kilder tæt på JPMorgan har udtalt til Aktiefokus, at det forskudte regnskab alene skyldes organisatoriske forhold, selvom selve regnskabstallene heller ikke bliver noget at skrive hjem om.

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )