Finansfokus - tirsdag

Investorerne retter tirsdag øjnene mod de udenlandske markeder, hvor finske Nokia og tyske Thyssen Krupp vil tage en del af opmærksomheden.

Nokia, som er verdens største mobiltelefonproducent, holder sit årlige analytikermøde i Amsterdam. Jacob Pedersen fra Sydbank bemærker, at Nokia traditionelt benytter dagen til at opdatere sine finansielle målsætninger for de næste 1-2 år. I årets første tre kvartaler har Nokia klart overgået målsætningen til overskudsgraden på 17 pct. i mobiltelefondivisionen.

- Den overraskende udvikling skyldes i vid udstrækning Nokias evne til at profitere af amerikanske Motorolas problemer - men også en højere markedsvækst end først ventet har hjulpet. Frygten for lavere markedsvækst og intensiveret konkurrence i år kan dæmpe Nokias optimisme en smule, men selskabet vil givetvis målsætte en overskudsgrad på 20-21 pct. i de kommende år i mobiltelefonsegmentet, vurderer senioranalytiker Jacob Pedersen.

Joint-ventureselskabet Nokia Siemens Networks, som blandt andre konkurrerer med svenske Ericsson, har udviklet sig svagere end ventet i løbet af året.

- Joint-ventureselskabets oprindelige mål om en overskudsgrad på 10 pct. ved udgangen af 2007 er udskudt på ubestemt tid. Vi forudser nogle svære kvartaler i 2008, og ser en betydelig risiko for, at overskudsgraden på 10 pct. heller ikke er inden for rækkevidde i 2008, vurderer Jacob Pedersen.

Investorerne får årsregnskab fra den tyske stålproducent Thyssen Krupp. I regnskabet for tredje kvartal hævede Thyssen Krupp sin overskudsprognose med 100 mio. euro til 3,6 mia. euro før skat i 2006/07. Året før blev det til et rekordoverskud på 2,62 mia. euro før skat. Thyssen Krupp har vundet markedsandele, da ændringer hos den britiske konkurrent Corus Group, som er blevet opkøbt af indiske Tata Steel, har hjulpet Thyssen Krupp.

EU-landenes finans- og økonomiministre holder Ecofin-møde, og et varmt emne blandt politikerne er den vedvarende styrkelse af euroen mod den amerikanske dollar, hvor især franskmændene med præsident Nicolas Sarkozy i spidsen har slået på tromme for indgreb mod udviklingen. Den tyske kansler Angela Merkel bemærkede mandag formiddag, at en "intelligent-løsning" mod de korte valutafluktuationer er hensigtsmæssig.

Centralbankerne i Australien og Canada holder pengepolitiske møder med renteannonceringer. Økonomerne venter en fastholdelse af renten på 6,75 pct. i Australien, mens der ses en lille mulighed for en rentesænkning i Canada.

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )