Finansfokus - tirsdag

Læs mere
Fold sammen
Det er tirsdag fortsat småt med de selskabsspecifikke begivenheder, hvorfor der er mest fokus på de makroøkonomiske offentliggørelser, hvor specielt de amerikanske tal vil tiltrække sig opmærksomhed.

Den indiske FLSmidth kunde Prism Cement er aktuel med regnskab og det bliver interessant at se, hvilke forventninger selskabet har til cementbranchen i det nye år. Flere af de helt store globale cementproducenter har lukket ned for fabrikker, hvilket afspejler en mindsket efterspørgsel på grund af afmatningen af den globale økonomi.

På den anden side af Atlanten finder vi netværksproducenten Vitesse Semiconductor Corp., der kommer med endelige tal for helårsregnskabet. Den foreløbige opgørelse viste et nettooverskud på 16,6 mio. dollar, mens omsætningen steg 3 pct. til 228,5 mio. dollar. Investorerne vil være opmærksomme på virksomhedens forventninger til branchen, da flere konkurrenter har fremvist store tab som følge af lavere priser og en mindsket efterspørgsel.

På makrosiden kommer der endelige tal for det samlede erhvervstillidsbarometer i eurozonen, som dækker både industrien og servicesektoren i december. Barometeret ventes at være uforandret på 38,3 i forhold til den tidligere opgørelse.

I Frankrig offentliggøres forbrugertilliden for december, som ventes at vise et marginalt fald til minus 44 sammenlignet med minus 43 måneden forinden.

Tirsdag eftermiddag offentliggøres flere amerikanske nøgletal. Der kommer tal for boligmarkedet i form af det verserende boligsalg i november, som ventes at vise et fald på 1,0 pct. i forhold til måneden forinden. Tallet kan bruges til at forudsige den faktiske salgsaktivitet inden for boliger, da størsteparten af de verserende boligsalg bliver til faktiske salg. Der er stor fokus på det amerikanske boligmarked, som var nøglen til den globale finanskrise. Investorerne håber på snart at kunne se en stabilisering af boligmarkedet.

ISM-erhvervstillidsbarometeret for servicesektoren offentliggøres for december og ventes at vise et fald til 35,4 sammenlignet med 37,3 måneden forinden. Den amerikanske forbruger er mere pessimistisk end nogensinde og det vil fortsat svække servicesektoren. I sidste uge fald den amerikanske forbrugertillid fra Conference Board i december til det laveste niveau i opgørelsens historie.

Afsluttende offentliggøres referatet fra det seneste rentemøde hos den amerikanske centralbank den 16. december, hvor renten blev sænket med 75 basispoint til 0,25 pct. I den efterfølgende meddelelse oplyste centralbanken, at finanskrisen tilsyneladende er fortsat med at vokse, og at en række nøgletal har vist alvorlige krisetegn i den amerikanske økonomi. Arbejdsløsheden stiger i øjeblikket med rekordfart i landet, mens investeringerne er sat i stå og industriproduktionen falder dramatisk. Referatet vil få mindre opmærksomhed end normalt, eftersom fokus nu mere er på regeringspolitiske tiltag for økonomien og andre tiltag fra centralbanken, idet der med hensyn til pengepolitikken ikke rigtig er flere skud i bøssen.

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )