Finansfokus - fredag

Finansmarkedernes fokus er rettet mod fredagens makroøkonomiske præsentationer, hvor de amerikanske forbrugerpriser vil tiltrække størst opmærksomhed. Torsdag skuffede producentprisindekset for november.

Under de hjemlige himmelstrøg får investorerne årsregnskab fra Intermail, som er producent af kuverter og postemballage. I tredje kvartal sænkede selskabet forventningerne til helåret. Der ventes nu en omsætning på 510 mio. kr. og resultatet ventes at lande på 27 mio. kr. før skat mod tidligere ventet 35-37 mio. kr.

Den makroøkonomiske scene byder fredag på et af de meget vigtige amerikanske nøgletal, når forbrugerprisindekset for november offentliggøres. En stabil udvikling i forbrugerpriserne er en afgørende faktor for centralbankens muligheder for at hjælpe økonomien med rentesænkninger. Det seneste år har inflationen (eksklusiv de meget svingende energi- og fødevarepriser) bevæget sig i en vigende trend og dermed vist sig fra sin gode side for økonomien. Inklusiv de meget svingende fødevare- og energipriser er forbrugerpriserne steg betydeligt på det seneste.

- De høje stigninger i headlinetallet (forbrugerpriser inklusiv de volatile energi- og fødevarer, red) vil øge fokus på headline, hvor vi venter en stigning på 4,1 pct. på årsbasis, udtaler chefanalytiker Johnny Bo Jakobsen fra Nordea Markets.

- Headlinetallet kombineret med udsigt til en svag amerikansk økonomi har fået nogle til at tale om risiko for stagflation (kombinationen af høj inflation og vigende vækst, red), bemærker Johnny Bo Jakobsen.

Eurozonens forbrugerpriser for november offentliggøres ved formiddagstid. Økonomerne venter, at indekset er steget 3,0 pct. på årsbasis i forhold til en fremgang på 2,6 pct. i oktober. Kerneforbrugerpriserne ventes at være steget 2,0 pct. efter en fremgang på 1,9 pct. i oktober.

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )