Finansfokus - fredag

 

På den store scene vil fokus fredag være rettet mod den amerikanske arbejdsmarkedsrapport for september. De skandinaviske investorer vil også have et vågent øje på SAS, som er aktuel med trafiktal.

 

Ugens store makroøkonomiske begivenhed er den amerikanske arbejdsmarkedsrapport, som i seneste måned leverede et chok med jobreduktion på 4000 i stedet for den ventede jobskabelse på 100.000. Så spørgsmålet er nu, om det blot var en enlig svale. Økonomerne venter, at jobskabelsen kommer tilbage på sporet, og konsensusprognosen lyder på plus 100.000 for september. Udsigterne til jobskabelse er understøttet af onsdagens private jobindikator ADP samt af servicesektorens ISM-opgørelse for september.

 

- Seneste meget skuffende arbejdsmarkedsrapport blev hæmmet af et overraskende fald i den offentlige beskæftigelse. Vi venter, at den offentlige beskæftigelse igen vil rette sig, og alt i alt venter vi en jobskabelse på 100.000 i september, udtaler Johnny Bo Jakobsen fra Nordea Markets.

 

SAS kommer i rampelyset med sin offentliggørelse af trafiktal for september, hvilket kommer til at være præget at problemerne med dash-flyene. De mange aflysninger påvirker trafikvæksten direkte, og Sydbank anslår, at effekten skræller 2 procentpoint af væksten, og dermed bliver det meget svært for september tallene at leve op til de seneste opløftende trafiktal fra SAS.

 

- Dash8 Q400-flyene fragter efter vores beregninger normalt færre end 5 pct. af SAS' passagerer, og den samlede negative effekt fra aflysningerne anslår vi til ca. minus 2 pct. Trafikvæksten i september ventes at lande på ca. 4,5 pct., vurderer analytiker Jacob Pedersen fra Sydbank, som bemærker, at SAS har indikeret en august-yieldstigning på 3,5 pct.

 

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )